In welke gevallen zijn certificaten op de werkvloer verplicht?

8 februari 2022

U wilt een zo veilig mogelijke werkomgeving creëren voor u en uw personeel. Bepaalde certificaten waarborgen deze veiligheid. Maar welke certificaten zijn nu verplicht en in welke situaties? We vertellen het u in dit blog.

 

Certificaten voor op het werk

Een certificaat gaat over bepaalde eisen waar de werkomgeving of het personeel aan voldoen. Denk aan veiligheids-, kwaliteits-, milieu-, duurzaamheids-, en opleidingseisen. Sommigen zijn verplicht. Door de opdrachtgever of door de (Europese) overheid.

Een veilige werkomgeving in de bouw

Een VCA-certificaat is nodig voor een veilige bouwplaats. Dit is officieel niet verplicht, maar een opdrachtgever wil graag garantie voor een veilige, gezonde en milieuvriendelijke werkomgeving. Met een VCA-certificaat op zak, toont u aan dat u daar als aannemer over na heeft gedacht. Er bestaan twee gradaties: basis VCA en een VOL-VCA.

Werken met heftrucks

Een heftruck certificaat halen is niet verplicht om in een heftruck te rijden. Wel is dit erg aan te raden. Als werkgever bent u namelijk wél verplicht om chauffeurs aan te stellen met voldoende opleidingsniveau. Dat klinkt logisch, maar hoe stelt u dat vast? Door uw personeel een heftruck certificaat te laten behalen. Hierdoor weet uw personeel met welke risico’s zij rekening moet houden.

Werken met reachtrucks

Ook voor het werken met een reachtruck is het behalen van een certificaat niet verplicht. Wel is het aan te raden om in het magazijn een reachtruck certificaat op zak te hebben. Zo weet u zeker dat uw personeel kundig genoeg is om op een veilige manier dit apparaat te besturen.

Voor beroepschauffeurs

Wanneer u voor uw beroep in een vrachtauto wil rijden heeft u Code 95 nodig. Dit is niet per se een certificaat, maar wel een verplichte aantekening op het rijbewijs C of D. Alleen dan mag u voor professionele doeleinden een vrachtauto of bus besturen. Geen onbelangrijk document dus! Wanneer u hem haalt moet i hem binnen vijf jaar verlengen. Hier doet u een nascholing voor van in totaal 35 uur.

Werken met asbest

Wanneer u voor uw beroep asbest moet verwijderen, moet u aan strenge veiligheidseisen voldoen. Asbest mag namelijk alleen worden weggehaald door gecertificeerde bedrijven en de werknemers worden hier speciaal voor opgeleid. Ook hun gezondheid wordt van tevoren gecontroleerd. Wanneer u een certificaat haalt, komt uw bedrijf in het register van de overheid te staan.

Het vervoeren van gevaarlijke stoffen

Wanneer u voor uw beroep gevaarlijke stoffen moet vervoeren, heeft u het ADR-certificaat nodig. Dit geldt voor vervoerders van tankauto’s, explosieven en radioactieve stoffen. Het aanvragen van dit certificaat kan bij een aangesloten bedrijf bij de CBR. Net als Code 95 is dit vijf jaar geldig, en moet u deze in de tussentijd verlengen.

Werken met hijskranen en bouwliften

Wanneer uw personeel op grote hoogte werkzaam is, is het behalen van certificaten noodzakelijk om de veiligheid te waarborgen. Een ongeluk zit hier namelijk in een klein hoekje. Voor het besturen van een hijskraan, bouwlift en hoogwerker is het dus belangrijk om de juiste papieren te behalen.  Dit kan onder andere met de opleidingen Veilig Hijsen, Veilig werken op Hoogte en het behalen van een hoogwerker certificaat.

Kortom: een certificaat is verplicht wanneer:

  • u in de bouwsector werkzaam bent
  • u voor voor je beroep in een vrachtauto of bus rijdt
  • u werkt met asbest
  • u gevaarlijke stoffen vervoert
  • u werkt met een hoogwerker, hijskraan of bouwlift

Wanneer u in de logistiek werkzaam bent, is het daarnaast aan te raden om een heftruck of reachtruck certificaat te halen. Dit is in beide gevallen niet verplicht, maar wel verstandig. Wanneer u en/of uw personeel een heftruck of reachtruck op de juiste manier kunt besturen, creëert u een veiligere werkomgeving en daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Deel dit