VOL-VCA

VOL-VCA

Het VCA VOL, een boost voor ieder bedrijf!

Steeds meer bedrijven halen het VCA VOL diploma. Dit geeft een boost aan ieder bedrijf. Wanneer u medewerkers hebt met een certificaat, of als ZZP’er dit certificaat in bezit hebt dan bent u in het bezit over de nodige kennis. Een certificaat op dit gebied maakt iedere onderneming weer net een stukje verantwoordelijker, beter en tevens veiliger.

Wat is het VCA VOL diploma?

VCA VOL is een diploma die steeds meer bedrijven hebben. Het is een diploma op het gebied van veilig en gezond werken. Dit diploma is vooral gericht op leidinggevenden binnen de organisatie, en ook op ZZP’ers. Ook steeds meer ZZP’ers behalen dit diploma. Met dit diploma kan men aantonen dat u zelf op de hoogte bent van het feit hoe u zichzelf en de rest van de medewerkers op een verantwoorde en veilige manier hun werk kunnen laten doen.

De term VCA VOL, of VOL VCA, staat voor VGM Checklist Aannemers Veiligheid voor Operationeel leidinggevenden. Wanneer men in het bezit is van een VOL VCA diploma, dan is men bekend met de wet- en regelgeving en men herkent onveilige situaties op het werk. Hierdoor is men in staat om ongevallen tijdens het werk te voorkomen en daarmee dus in staat om ervoor te kunnen zorgen dat medewerkers hun werkzaamheden veiliger kunnen uitvoeren.

Voor wie is het bedoeld?

Dan vraagt u zich af, voor wie is een VOL VCA certificaat dan bedoeld? Dit certificaat is bedoeld voor leidinggevenden binnen een bedrijf. Steeds meer bedrijven staan erop dat leidinggevenden een VOL VCA certificaat halen.

Ook steeds meer ZZP’ers halen VCA certificaten om hun naam te verbeteren. Zij zijn immers zelfstandigen en moeten het dus vooral hebben van hun eigen naam. Deze diploma’s gelden voor diverse sectoren. Hieronder vallen onder andere de bouwkunde, de werktuigbouwkunde de elektrotechniek enzovoorts.

Bij steeds meer beroepsvormen kan men dit certificaat hebben. Veel beroepen waar een risico aan verbonden zit, daar kan we een VCA certificaat in worden behaald. Aan het behalen van het diploma zijn echter nog wel een aantal eisen verbonden. Hier komen we later op terug. Maar eerst, waarom zou een ZZP’er of een bedrijf nu geïnteresseerd zijn in dat u of zijn/haar leidinggevenden dit diploma in het bezit heeft?

Waarom?

Wat is nu de meerwaarde van het diploma? Wel allereerst heeft het niet alleen meerwaarde voor het aantrekken van potentiële klanten, het is ook goed voor de eigen medewerkers.

Het kan een zeer leerzame ervaring zijn die zorgt voor nog meer motivatie op de werkvloer. Ook heeft de desbetreffende leidinggevende dan alle kennis wat de wet- en regelgeving betreft. Daarmee kan u nog beter fungeren als steunpilaar voor het bedrijf. Het is dus niet alleen goed voor de naam, maar ook nog eens een interessante uitdaging.

Daarnaast helpt het natuurlijk als ‘’boost’’ voor het bedrijf zelf. Bedrijven die VCA gecertificeerde leidinggevenden hebben maken meteen al een goede indruk. Hiermee laat u namelijk zien dat u investeert in de potentie van de werknemers en dat u over werknemers beschikt met goede kennis en ervaring. Dit geeft een klant meteen een goed gevoel. Daarnaast kent de laatste jaren MVO een enorme stijging in populariteit. Dit staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiermee laat men zien dat er op een verantwoorde manier omgegaan wordt met de werkzaamheden.

Het Vol-VCA certificaat halen

Wilt u het VCA certificaat halen? Dan zult u opzoek moeten naar een ervaren opleider. U kunt dan een cursus volgen waarmee u de nodige ervaring op doet voor het halen van het VCA certificaat. Hierna krijgt u vervolgens het VCA examen.

Deze wordt in heel Nederland afgenomen op verschillende locaties. Dit is afhankelijk van de gekozen opleider. Wanneer u dan het VCA certificaat gehaald hebt, is deze 10 jaar geldig en wordt uiteraard volgens gebruikelijke procedure opgenomen in het centraal diploma register.

Op de officiële VCA website kunt u deze dan binnen enige tijd terughalen. Nu kan men zelfverzekerd en veilig werken in een goede omgeving.