Heftruckcertificaat

Heftruckcertificaat

Het komt nog vaak voor dat werknemers binnen een bedrijf zonder geldig certificaat op een heftruck rondrijden.

Wat kan er nu misgaan?” Meer dan je in eerste instantie denkt. Het verantwoord rijden met een heftruck blijkt namelijk niet altijd een koud kunstje. Want wist je dat er ieder jaar in het bedrijfsleven in Nederland zo’n 1700 slachtoffers vallen door ongevallen met een heftruck? Van kleine ongevallen tot ongevallen die met ernstig te bestempelen zijn of zelfs een fatale afloop hebben. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Een heftruckcertificaat halen is dus van groot – en soms zelfs levensbelang.

Ongevallen met een heftruck

Er gebeuren dus regelmatig (ernstige) ongevallen met een heftruck. Van de 1700 ongevallen met een heftruck zijn er zeker 150 ernstig te noemen. Daarnaast staan ongevallen met een heftruck op de vierde plaats van oorzaken van ongevallen op de werkvloer. De meest voorkomende ongevallen zijn:

  • Aanrijdingen
  • Vallende lading
  • Beknelling tussen een object en de heftruck
  • Ongeval met slachtoffer op een rijdende heftruck
  • Kantelen van de heftruck door zwaar transport

Veiligheid voorop met een heftruckcertificaat

Een heftruckcertificaat halen is nog niet altijd verplicht. Wel stelt de Arbo-wet dat iemand die werkt met een heftruck opgeleid moet zijn in het veilig werken met dit voertuig. Om onduidelijkheid en eventueel discussie achteraf te voorkomen, is het dus aan te raden een heftruckcertificaat te halen. Op deze manier kun je aantonen dat iedere werknemer geschoold is en veilig kan werken met een (vork)heftruck.

Je heftruckcertificaat halen bij KAP Opleidingen

Wanneer je werknemers met een heftruck werken of je aan de slag wil als heftruckchauffeur, adviseren wij dus absoluut een heftruckcertificaat te halen. Bij KAP haal je het veiligheidscertificaat vorkheftruck. Maar wat houdt dat in?

De opleiding voor het veiligheidscertificaat vorkheftruck bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Je instructeur beoordeelt je tijdens de cursus. Wanneer deze beoordeling voldoende is, krijg je na afloop van de cursus het heftruckcertificaat en -pasje.

Onze heftruck opleidingen

KAP biedt maar liefst vijf opleidingen waarbij je je heftruckcertificaat kunt behalen. Ook kunnen wij een opleiding op uw eigen bedrijfslocatie verzorgen.

  • Veilig Heftruck rijden
  • Veilig Heftruck rijden VCA SOG – Herhaling
  • Veilig Heftruck rijden VCA SOG – BASIS
  • Veilig Heftruck rijden code 95
  • Veilig Heftruck rijden incompany

Ook meer veiligheid binnen uw bedrijf garanderen? Bekijk de heftruck opleidingen van KAP of neem contact met ons op.