Hoogwerker

Hoogwerker

Hoogwerker certificaat

Een hoogwerker certificaat is wat u wilt als u met hoogwerkers moet werken. Uw veiligheid staat namelijk voorop. Valgevaar bij werken op hoogte is de nummer 1 oorzaak van ongevallen. Ook als er gewerkt wordt met hoogwerkers. In de praktijk zijn mensen namelijk vaak niet goed opgeleid voor werken met hoogwerkers. Een hoogwerker cursus is een goede stap om het risico te beperken.

De werkgever voldoet daarmee niet aan de Arbowetgeving en loopt risico’s ten aanzien van boetes en aansprakelijkheid. Maar belangrijker: ongetrainde mensen blijken de risico’s van hoogwerkers zwaar te onderschatten. In de Arbowet staat dan ook ‘daar waar gevaar ontstaat, om tijdens het verrichten van werkzaamheden op hoogte of tijdens het rijden met arbeidsmiddelen dienen technische en organisatorische maatregelen getroffen te worden om dit gevaar te voorkomen’. Hierdoor mag een hoogwerker alleen bestuurd worden door een persoon die bekwaam genoeg is. Daarnaast moet u ook beschikken over voldoende mate van deskundigheid.

Opstellen en stempelen gaat nogal eens mis. Soms heeft men geen idee bij het eigen gewicht van een hoogwerker in combinatie met bodemgesteldheid.

Doelgroep voor een hoogwerker certificaat

De hoogwerker cursus is bedoeld voor werknemers binnen podiumbouw, stagebuilding en evenementen, etc. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden. De minimale leeftijd die hierbij gesteld wordt is 18 jaar.

Inhoud hoogwerker cursus

Gedurende de cursus komen er verschillende onderdelen aanbod. Deze onderdelen bestaan uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. In de veiligheidstraining wordt er aandacht geschonken aan het veilig en verantwoord gebruiken van hoogwerkers en overige technische voorzieningen. Tijdens het praktijk gedeelte worden de specifieke bedieningsvaardigheden getoetst.  Denk hierbij aan:

Theorie

 • Vaktechniek
 • Arbo-wet
 • Modellen/types
 • Veiligheidsvoorzieningen
 • Veiligheidseisen
 • Controle/onderhoud
 • Stabiel opstellen
 • Bediening/gebruik

Praktijk

 • Voorinspectie veiligheid
 • Controle beneden- en bovenwagen
 • Rijden met hoogwerker
 • Werken op hoogte met hoogwerker
 • Veiligheid tijdens het werken
 • Veiligheid op de hoogwerker
 • Parkeren en afsluiten op de hoogwerker

Tijdens de lessen wordt er getraind op beheersing van het voertuig zodat de deelnemers weet wat hij of zij doet. Het is hierbij dus van belang dat de deelnemer aantoonbare ervaring heeft. Het is verplicht om tijdens de training veiligheidsschoenen te dragen.

Hoogwerker certificaat verplicht?

Het in het bezit zijn van een hoogwerker certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel stelt de Arbowet aan de werkgever verplicht dat zijn personeel voldoende kundig is om veilig over weg te gaan met een hoogwerker. Met een hoogwerker certificaat toont u aan dat medewerkers geïnstrueerd genoeg zijn om met een hoogwerker te kunnen werken.

Op het moment dat medewerkers betrokken raken bij een ongeval, moet u kunnen aantonen dat uw medewerkers kundig genoeg zijn om een hoogwerker te kunnen besturen. Om onduidelijkheid en eventueel discussie met de verzekering achteraf te voorkomen, is het dus aan te raden een heftruckcertificaat te halen. De verplichtingen worden namelijk gesteld door de Arbo-wet en verzekeraars. Wanneer de werknemer in bezit is van een hoogwerker certificaat ontstaan er geen discussies en wordt er voldaan aan alle eisen van de Arbowet en verzekeraars. Tevens wordt er ook een veilige werkplek gecreëerd. Mocht er nu nood aan de man zijn, dan bent u, en uw chauffeurs goed verzekerd.

Veel voorkomende vragen bij werken met een hoogwerker

 • Hoe gaat u om met noodsituaties als u werkt vanuit een hoogwerker?
 • Wel of geen valbeveiliging dragen in een hoogwerker?
 • Wat is de beste bedieningsvolgorde bij het werken met een hoogwerker?

Leren werken met een hoogwerker bij KAP Opleidingen

Wij adviseren altijd eerst een opleiding voor u personeel te verzorgen, voordat ze gaan werken met een hoogwerker. Het is goed om medewerkers die een hoogwerker bedienen basiskennis mee te geven zodat veilig werken verzekerd wordt.

De hoogwerker cursus bestaat uit een theorie-en praktijkgedeelte. Een instructeur zorgt er samen met jou voor dat het leerdoel, veilig en efficiënt werken met een hoogwerker, behaald wordt. Wij examineren volgens VCA SOG. Wij kunnen de opleiding in company aanbieden of in open inschrijving op onze opleidingslocatie in Werkendam.

Wat is VCA SOG?

Het VCA is een certificaat en staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Hierbij draait het om het kennen en kunnen toepassen van basisveiligheid. u kunt onder andere aantonen dat u veilig kan werken en u bewust bent van de gevaren en risico’s op de werkvloer. Daarnaast kunt u aantonen dat u rekening kan houden met het milieu en de gezondheid van zowel anderen als uzelf. Verder geeft het VCA certificaat een goede indicatie dat een bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet en dat de werknemers bewust zijn van de veiligheidseisen.

Een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel wordt er gedurende de cursus aandacht geschonken aan de regelgeving die afkomstig is vanuit de wet. Het hebben van een VCA diploma wordt tegenwoordig steeds meer de norm en wordt vaker bij bedrijven toegepast. Tevens kan het hebben van een VCA certificaat een harde eis zijn bij het krijgen van een baan. Dit komt namelijk steeds vaker voor. Ondanks het VCA certificaat niet wetteljik verplicht is, levert het in zekere zin een groot voordeel op.

Hoogwerker certificaat halen

Een hoogwerker certificaat halen bij KAP Opleidingen. Dat is wat u wilt, want u kunt bij ons op een veilig manier uw hoogwerker certificaat halen. KAP Opleidingen biedt vier opleidingen voor het werken met een hoogwerker.

 • Veilig werken met de Hoogwerker
 • Veilig werken met de Hoogwerker SOG cat. 3B mobiele boomhoogwerker
 • Veilig werken met de Hoogwerker SOG cat. 3B mobiele verticale
 • Veilig werken met de Hoogwerker SOG combinatie cat. 3A + 3B

Wanneer u de hoogwerker cursus met een voldoende afrondt, krijgt u na afloop het hoogwerker certificaat en een pasje ter grootte van een creditcard. Daarnaast wordt u hoogwerker certificaat opgenomen in het diploma register.

Doel van de Hoogwerker cursus

Het doel van de hoogwerker cursus is medewerkers kennis, inzicht en vaardigheden bij te brengen zodat veilig werken verzekerd wordt. Hierbij geldt wel één uitzondering. Cursisten die jonger zijn dan 18 jaar, mogen alleen onder ‘deskundig toezicht’ werken. Dit houdt onder andere in dat er een toezichthouder in de buurt van de werkplek aanwezig moet zijn en anders direct oproepbaar is.

Ook meer veiligheid binnen uw bedrijf garanderen? Bekijk de hoogwerker opleidingen van KAP of neem contact met ons op.