Hoogwerker certificaat halen

Hoogwerker certificaat halen

Hoogwerker certificaat halen met een hoogwerker opleiding

Werkt u regelmatig met een hoogwerker? Dan raden wij u aan uw hoogwerker certificaat te halen. en hoogwerker certificaat halen doet u door een hoogwerker cursus te volgen. In de hoogwerker cursus is het hoogwerker examen inbegrepen. Aan het einde van uw cursus legt u dus direct aansluitend het hoogwerker examen af. Slaagt u voor dit examen, dan hebt u direct uw hoogwerker certificaat behaald.

Hoe werkt een hoogwerker?

Een hoogwerker is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om personen of materialen naar een bepaalde hoogte te tillen. Het bestaat uit een platform dat kan worden verhoogd of verlaagd met behulp van hydraulische of pneumatische mechanismen.

Er zijn verschillende soorten hoogwerkers, zoals schaarhoogwerkers, telescoophoogwerkers en knik arm hoogwerkers, elk met hun eigen specifieke werking en toepassing. Het is essentieel om goed opgeleid te zijn in het gebruik van een hoogwerker om de veiligheid te waarborgen en ongelukken te voorkomen.

Veilig werken met een hoogwerker dankzij een hoogwerker certificaat 

Werkt u met een hoogwerker, dan staan uw veiligheid en de veiligheid van uw collega’s voorop. Valgevaar bij werken op hoogte is de nummer 1 oorzaak van ongevallen. Dit is er ook de reden van dat een zorgvuldige omgang met hoogwerkers van groot belang is.

In de praktijk zijn mensen die met hoogwerkers werken vaak niet goed opgeleid om verantwoord met de hoogwerker te kunnen omgaan. Een hoogwerker cursus is een goede stap om het risico te beperken.

Bij KAP opleidingen zorgen we ervoor dat mensen die met een hoogwerker werken een hoogwerker cursus kunnen volgen die praktijkgericht is en veiligheid centraal heeft staan.

Is een hoogwerker certificaat verplicht?

Het in het bezit zijn van een hoogwerker certificaat is niet wettelijk verplicht.

Lees ook ons artikel over veilig werken met een hoogwerker.

Hoewel de wet een hoopwerker certificaat niet verplicht, verplicht de Arbo-wet de werkgever dat zijn personeel voldoende kundig moet zijn om veilig te kunnen werken met een hoogwerker. Met een hoogwerker certificaat toont u aan dat medewerkers geïnstrueerd genoeg zijn om met een hoogwerker te kunnen werken.

Op het moment dat medewerkers betrokken raken bij een ongeval, moet u kunnen aantonen dat uw medewerkers kundig genoeg zijn om een hoogwerker te kunnen besturen. Om onduidelijkheid en eventueel discussie met de verzekering achteraf te voorkomen, is het dus aan te raden een heftruckcertificaat te halen. De verplichtingen worden namelijk gesteld door de Arbo-wet en verzekeraars.

Wanneer de werknemer in bezit is van een hoogwerker certificaat ontstaan er geen discussies en wordt er voldaan aan alle eisen van de Arbowet en verzekeraars. Tevens wordt er ook een veilige werkplek gecreëerd. Mocht er nu nood aan de man zijn, dan zijn uw chauffeurs en u goed verzekerd.

Voorkom boetes en aansprakelijkheidskwesties met een hoogwerker certificaat 

Als werkgever doet u er goed aan uw medewerkers die met een hoogwerker werken, een hoogwerker certificaat te laten halen. U voldoet dan aan de Arbo-voorschriften en loopt geen risico’s op het gebied van boetes en aansprakelijkheid.

Maar in de eerste plaats draait het natuurlijk om de veiligheid in de Arbo-wet. Dit is ook waarom medewerkers die een hoogwerker bedienen, hiervoor gedegen kennis en kunde in huis moeten hebben. Ongetrainde mensen blijken de risico’s van hoogwerkers namelijk zwaar te onderschatten. In de Arbowet staat dan ook:

‘Daar waar gevaar ontstaat, om tijdens het verrichten van werkzaamheden op hoogte of tijdens het rijden met arbeidsmiddelen dienen technische en organisatorische maatregelen getroffen te worden om dit gevaar te voorkomen.’

Hierdoor mag een hoogwerker alleen bestuurd worden door een persoon die bekwaam genoeg is. Daarnaast moet u ook beschikken over voldoende mate van deskundigheid.

Ter illustratie: opstellen en stempelen gaat nogal eens mis. Soms heeft men geen idee bij het eigen gewicht van een hoogwerker in combinatie met bodemgesteldheid.v

Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig?

Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig, is een veel voorkomende vraag. Wanneer je een hoogwerker certificaat haalt bij KAP Opleidingen is deze helaas niet oneindig geldig. Na vijf jaar moet een medewerker of zzp’er opnieuw examen doen om het hoogwerker certificaat te verlengen of opnieuw te halen. Slaagt je medewerker voor dit examen dan is het behaalde certificaat wederom voor vijf jaar geldig. De reden voor dit limiet is de veiligheid waarborgen. Wanneer iemand vijf jaar lang werkt met een hoogwerker is het een slim idee om de kennis weer op te frissen. Daarnaast kan er nieuwe kennis bijkomen waar je huidige personeel nog niet van op de hoogte is.

Doelgroep voor een hoogwerker certificaat

De hoogwerker cursus is bedoeld voor werknemers binnen podiumbouw, stagebuilding en evenementen, etc. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden. De minimale leeftijd die hierbij gesteld wordt is 18 jaar.

Inhoud hoogwerker cursus

Gedurende de cursus komen er verschillende onderdelen aanbod. Deze onderdelen bestaan uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. In de veiligheidstraining wordt er aandacht geschonken aan het veilig en verantwoord gebruiken van hoogwerkers en overige technische voorzieningen. Tijdens het praktijkgedeelte worden de specifieke bedieningsvaardigheden getoetst.  Denk hierbij aan:

Theorie

 • Vaktechniek
 • Arbo-wet
 • Modellen/types
 • Veiligheidsvoorzieningen
 • Veiligheidseisen
 • Controle/onderhoud
 • Stabiel opstellen
 • Bediening/gebruik

Praktijk

 • Voorinspectie veiligheid
 • Controle beneden- en bovenwagen
 • Rijden met hoogwerker
 • Werken op hoogte met hoogwerker
 • Veiligheid tijdens het werken
 • Veiligheid op de hoogwerker
 • Parkeren en afsluiten op de hoogwerker

Tijdens de lessen wordt er getraind op beheersing van het voertuig zodat de deelnemers weet wat hij of zij doet. Het is hierbij dus van belang dat de deelnemer aantoonbare ervaring heeft. Het is verplicht om tijdens de hoogwerker training veiligheidsschoenen te dragen.

Hoogwerker certificaat verplicht?

Het in het bezit zijn van een hoogwerker certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel stelt de Arbowet aan de werkgever verplicht dat zijn personeel voldoende kundig is om veilig over weg te gaan met een hoogwerker. Met een hoogwerker certificaat toont u aan dat medewerkers geïnstrueerd genoeg zijn om met een hoogwerker te kunnen werken.

Op het moment dat medewerkers betrokken raken bij een ongeval, moet u kunnen aantonen dat uw medewerkers kundig genoeg zijn om een hoogwerker te kunnen besturen. Om onduidelijkheid en eventueel discussie met de verzekering achteraf te voorkomen, is het dus aan te raden een heftruckcertificaat te halen. De verplichtingen worden namelijk gesteld door de Arbo-wet en verzekeraars. Wanneer de werknemer in bezit is van een hoogwerker certificaat ontstaan er geen discussies en wordt er voldaan aan alle eisen van de Arbowet en verzekeraars. Tevens wordt er ook een veilige werkplek gecreëerd. Mocht er nu nood aan de man zijn, dan bent u, en uw chauffeurs goed verzekerd.

Veel voorkomende vragen bij werken met een hoogwerker

De hoogwerker training van KAP is gebaseerd en gericht op de praktijk. Tijdens de cursus bespreken we dan ook veel voorkomende vragen over het werken met een hoogwerker. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Hoe gaat u om met noodsituaties als u werkt vanuit een hoogwerker?
 • Wel of geen valbeveiliging dragen in een hoogwerker?
 • Wat is de beste bedieningsvolgorde bij het werken met een hoogwerker?

Leren werken met een hoogwerker bij KAP Opleidingen

Wij adviseren altijd eerst een opleiding voor uw personeel te verzorgen, voordat ze gaan werken met een hoogwerker. Het is goed om medewerkers die een hoogwerker bedienen basiskennis mee te geven zodat veilig werken verzekerd wordt.

De hoogwerker cursus bestaat uit een theorie-en praktijkgedeelte. Een instructeur zorgt er samen met u voor dat het leerdoel, veilig en efficiënt werken met een hoogwerker, behaald wordt. Wij examineren volgens VCA SOG. Wij kunnen de opleiding in company aanbieden of in open inschrijving op onze opleidingslocatie in Werkendam.

Wat mag niet met een hoogwerker?

Wanneer jij je hoogwerker certificaat gaat halen, leer je dat de volgende factoren niet mogelijk zijn met een hoogwerker.

 • De hoogwerker mag niet op een schuin oppervlak staan (maximale hoek is 5 graden)
 • De hoogwerker mag niet gebruikt worden bij een harde wind (maximaal windkracht 6)
 • Bij onweer mag er niet gewerkt worden op de hoogwerker
 • De hoogwerker mag niet gebruikt worden om te hijsen of te heffen
 • Je mag niet werken op de hoogwerker wanneer deze niet gekeurd is
 • De hoogwerker mag niet zwaarder belast worden dan de maximale werklast

Wat is VCA SOG?

Het VCA is een certificaat en staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Hierbij draait het om het kennen en kunnen toepassen van basisveiligheid. U kunt onder andere aantonen dat u veilig kunt werken en u bewust bent van de gevaren en risico’s op de werkvloer. Daarnaast kunt u aantonen dat u rekening kunt houden met het milieu en de gezondheid van zowel anderen als uzelf. Verder geeft het VCA certificaat een goede indicatie dat een bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet en dat de werknemers bewust zijn van de veiligheidseisen.

Een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht, maar we zien in de praktijk wel dat veel bedrijven in verband met de veiligheid een VCA certificaat verplicht stellen voor hun werknemers.

Hoogwerker certificaat halen

Kiest u voor een hoogwerker certificaat halen bij KAP Opleidingen, dan kiest u voor een goede cursus van een erkende, kwalitatieve opleider. KAP Opleidingen biedt verschillende opleidingen voor het werken met een hoogwerker:

 • Veilig werken met de Hoogwerker
 • Veilig werken met de Hoogwerker SOG cat. 3B mobiele boomhoogwerker
 • Veilig werken met de Hoogwerker SOG cat. 3B mobiele verticale
 • Veilig werken met de Hoogwerker SOG combinatie cat. 3A + 3B

Van de VCA SOG cursussen is steeds zowel een basiscursus als een herhalingscursus te boeken.

Wanneer u de hoogwerker cursus met een voldoende afrondt, krijgt u na afloop het hoogwerker certificaat en een pasje ter grootte van een creditcard. Daarnaast wordt u hoogwerker certificaat opgenomen in het diploma register.

Wat kost een Hoogwerker certificaat halen

Wat kost hoogwerker certificaat om te halen? KAP biedt verschillende hoogwerker opleidingen aan. Een hoogwerker training kan 1 of meerdere dagen duren, afhankelijk van de cursus die u kiest. De prijzen variëren ook.

De prijs van een hoogwerker cursus begint bij KAP op 115 euro per persoon excl. btw. U kunt van deze voordelige optie gebruikmaken als u kiest voor een incompany hoogwerker cursus voor een groep medewerkers van 10 personen.

Hieronder volgen alle prijzen van onze hoogwerker opleidingen.

 • Veilig werken met een hoogwerker: 319 euro excl. btw per persoon
 • Veilig werken met een hoogwerker SOG cat. 3A (basis): 519 euro excl. btw per persoon
 • Veilig werken met een hoogwerker SOG cat. 3A (herhaling): 369 euro excl. btw per persoon
 • Veilig werken met een hoogwerker SOG cat. 3B (basis): 519 euro excl. btw per persoon
 • Veilig werken met een hoogwerker SOG cat. 3B (herhaling): 369 euro excl. btw per persoon
 • Veilig werken met een hoogwerker SOG cat. 3A en 3B (basis): 619 euro excl. btw per persoon
 • Veilig werken met een hoogwerker SOG cat. 3A en 3B (herhaling): 469 euro excl. btw per persoon
 • Veilig werken met een hoogwerker incompany
  • 1.295 euro excl. btw per groep van max. 4 personen
  • 1.449 euro excl. btw per groep van max. 7 personen
  • 1.649 euro excl. btw per groep van max. 10 personen
  • Toeslag van 195 euro per groep voor incompany cursus in het weekend 

De genoemde cursusprijzen zijn inclusief koffie, thee, een lunch, een cursusboek en het hoogwerker examen.

Zo kiest u de juiste cursus hoogwerker 

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u het lastig vindt om tussen alle cursussen op deze pagina te kiezen. Om de juiste cursus hoogwerker te vinden die aansluit bij uw ervaring en wensen, hebben wij een keuzehulp voor u opgesteld.

Met de keuzehulp vindt u eenvoudig de juiste hoogwerker cursus met de juiste duur. Of u nu beginner bent en nog nooit met een hoogwerker hebt gewerkt of juist al veel ervaring hebt en een (herhalings)cursus zoekt: bij KAP vindt u de juiste hoogwerker cursus.

Doel van de hoogwerker cursus

Het doel van de hoogwerker cursus is medewerkers kennis, inzicht en vaardigheden bij te brengen zodat veilig werken verzekerd wordt. Hierbij geldt wel één uitzondering. Cursisten die jonger zijn dan 18 jaar, mogen alleen onder ‘deskundig toezicht’ werken. Dit houdt onder andere in dat er een toezichthouder in de buurt van de werkplek aanwezig moet zijn en anders direct oproepbaar is.

Ook meer veiligheid binnen uw bedrijf garanderen? Bekijk de hoogwerker opleidingen van KAP of neem contact met ons op.

Tips om veilig op hoogte te werken? Klik dan hier!