Het VCA examen en VCA certificaat

Wilt u ook uw VCA certificaat halen? Bent u op zoek naar een ervaren opleider op het gebied van veiligheid? Dan bent u bij KAP Opleidingen aan het juiste adres. Wij verzorgen cursussen voor het behalen van het examen voor het B-VCA en VOL-VCA certificaat. We zijn erkend als opleidingspartner en aangesloten bij de overkoepelende brancheorganisatie NTRO. Onze VCA cursussen en cursusboeken helpen u een eind op weg naar optimale veiligheid op de werkvloer. Hoe gaat dat in zijn werk?

VCA cursus(boek)

Onze ervaren trainers verzorgen de best mogelijke cursus op onze locatie in Werkendam. In overleg kunnen we de cursus ook ‘in-company’ verzorgen. Dit houdt in dat wij op uw locatie een cursus geven. Neem hiervoor contact met ons op. Een volledige VCA cursus een brug te ver of overbodig? Dan is het ook mogelijk alleen het cursusboek bij ons aan te schaffen. Ook op deze manier kunt u zich optimaal voorbereiden op het VCA examen.

VCA examen

Wat is VCA? VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Het VCA examen staat in het teken van basisveiligheid. Het draait hierbij om het kunnen toepassen van de kennis. In dit examen toont u aan dat u kennis hebt over de volgende zaken; veiligheid, gezondheid en milieu zoals is vastgesteld door VCA. Met het examen toont u onder andere aan dat u veilig kan werken en bewust bent van de gevaren op de werkvloer. Dit is dan ook direct de reden waarom het VCA certificaat in het leven is geroepen. Ook toont u aan dat u rekening kan houden met het milieu en de gezondheid van zowel anderen als van uzelf. Het VCA certificaat geeft tevens een goede indicatie dat een bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet en dat de werknemers bewust zijn van de veiligheidsregelgeving.

Gedurende het VCA examen komen er verschillende onderwerpen aan bod. Onderwerpen die u kan verwachten zijn; wetgeving, gevaren, risico’s, preventie, gevaarlijke stoffen, brand en explosie en PBM. Het VCA examen is een officieel landelijk examen gebaseerd op de VCA eindtermen.

Het examen kan op verschillende locaties in Nederland worden afgenomen. Onder de knop “inschrijven” vindt u de actuele examendata. Het is ook altijd mogelijk contact met ons op te nemen. Dit kan per e-mail (opleidingen@kap-advies.nl) of telefonisch (0183-405951).

Het VCA examen duurt ongeveer één uur. Om deel te nemen aan het examen is geen vooropleiding noodzakelijk. Het verbeteren van veiligheid is dus voor iedereen toegankelijk. Wel dient u in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs. Dit zal voorafgaand aan het examen worden gecontroleerd.

De kosten voor het examen Basisveiligheid zijn € 99,= ex btw per persoon

Waarom is een VCA examen belangrijk?

Dat u bewust bent van de veiligheid op de werkvloer is enorm belangrijk. Hierdoor wordt een groot gedeelte van de bedrijfsongevallen voorkomen. Naast het feit dat een bedrijfsongeval veel geld kan kosten, kan een bedrijfsongeval ook ernstige lichamelijke letsels met zich meebrengen. Op het moment dat u als leidinggevende of medewerker in bezit bent van een VCA certificaat bent u op de hoogte van de regelgeving op het gebied van veiligheid. Hierdoor wordt u veiligheidsbewustzijn vergroot en wordt de kans op een ongeval verkleind.

Een VCA certificering is ook het meest relevant voor medewerkers die zich in een risicovolle werkomgeving bevinden. Maar is ook zeker geschikt voor medewerkers die zich in een werkomgeving bevinden waar werkzaamheden worden verricht die gevaar op kunnen leveren.

VCA certificaat

Gefeliciteerd! U hebt u VCA certificaat behaald! U certificaat is maximaal 10 jaar geldig. Na het behalen van het VCA examen wordt u certificaat opgenomen in het centraal VCA diploma register. Dit kunt u terugvinden op de VCA website. Ook ontvang u het originele VCA diploma en een VCA pas ter grote van een credit card.

Wat nu? Nu kunt u zelfverzekerd en veilig werken én het goede voorbeeld geven in uw werkomgeving.

Oorsprong VCA

VCA is afkomstig van het woord VGM Checklist Aannemers. Waarbij VGM uitsluitend staat voor veiligheid, gezondheid en milieu. Jaren geleden is het begonnen als een checklist, maar tegenwoordig is het meer dan alleen een checklist.

Het VCA certificaat zoals we die vandaag de dag kennen, is ontstaan in 1994. Het is ontstaan als een initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Destijds was het de bedoeling om een onafhankelijk toetsingssysteem op te zetten om de veiligheid in de bedrijven te garanderen. Gedurende de afgelopen jaren is het VCA uitgerold tot de bekendste en meeste gevraagde certificering.

VCA certificaat wettelijk verplicht?

Het in het bezit zijn van een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel wordt de regelgeving behandeld tijdens de VCA cursus die rechtstreeks afkomstig is uit de wet.

Het hebben van een VCA certificaat wordt hedendaags steeds vaker de norm binnen verschillende bedrijfstakken. Het kan tevens ook een harde eis zijn bij het krijgen van een baan. Dit komt steeds vaker voor. Ondanks het feit dat het in het bezit zijn van een VCA certificaat niet verplicht is, levert het in zekere mate een groot voordeel op.

Deel dit