VCA certificaat halen met een VCA examen

Wilt u ook uw VCA certificaat halen? Of bent u op zoek naar een ervaren opleider op het gebied van veiligheid? Dan bent u bij KAP Opleidingen aan het juiste adres voor uw VCA certificering. U kunt bij ons uw VCA certificaat halen op verschillende manieren:

 1. Volg een VCA cursus bij KAP. Kiest u voor deze optie, dan volgt u niet alleen een VCA cursus, maar legt u ook direct uw VCA examen af. Het VCA examen is dus in de prijs inbegrepen.

2. Kies voor uw VCA halen zonder cursus. U kunt bij ook terecht als u enkel het VCA examen wilt boeken om uw VCA certificaat te halen, dus zonder dat u bij ons een VCA cursus volgt. Wij verkopen ook het cursusboek dat u nodig hebt om te studeren voor het VCA examen.

VCA cursus van KAP: de voordelen

Uw VCA cursus kunt u bij veel verschillende trainingscentra volgen. Dit zijn de redenen waarom cursisten kiezen voor een VCA certificering met behulp van een cursus van KAP:

 • Verminderde risico’s: Door het volgen van een VCA cursus wordt u zich meer bewust van potentiële gevaren op de werkvloer, waardoor het risico op ongevallen afneemt.
 • Marktwaarde: Veel bedrijven in risicovolle sectoren eisen nu dat hun werknemers VCA gecertificeerd zijn, waardoor uw marktwaarde als professional toeneemt.
 • Bewustzijn en kennis: Naast het leren over veiligheidsprocedures, biedt de VCA cursus ook inzicht in de huidige wet- en regelgeving, zodat u altijd up-to-date bent.

Groot aanbod in VCA cursussen en VCA gerelateerde zaken

Wij bieden niet enkel een VCA cursus en VCA examen aan, maar u vindt bij ons verschillende VCA cursussen en bijbehorende diensten.

Erkend opleidingspartner

KAP Opleidingen is een erkend opleidingspartner en is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Onze VCA cursus is dus gegarandeerd van goede kwaliteit.

VCA examens in een andere taal dan Nederlands

Hebt u buitenlandse werknemers, dan kunnen wij bijvoorbeeld ook zorgen voor een VCA cursus in het Engels of in het Pools. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Voordelige aanbiedingen: VCA cursussen halen inclusief examen

Bij KAP volgt u gemakkelijk een VCA cursus en VCA examen in één. U betaalt dus een vaste, lage prijs voor zowel de cursus als het examen en bent snel VCA gecertificeerd.

Bij KAP weten we waarover we het hebben

niet alleen opleider met onder andere VCA cursussen, maar is tevens adviesbureau op het gebied van kwaliteit, arbo, veiligheid en milieu. Wij zijn dus goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom deze thema’s en kennen de laatste ontwikkelingen op dit vlak. Tijdens een VCA cursus kunnen wij u daarom duidelijke praktijkvoorbeelden en de laatste informatie geven over de regelgeving.

24 uur per dag bereikbaar, ook via WhatsApp

Hebt u een vraag over uw cursus of bijvoorbeeld over veiligheid op de werkvloer? U kunt 24 uur per dag bij ons terecht, ook heel eenvoudig via WhatsApp. U vindt ons nummer rechtsboven op deze pagina.

Wij bieden ook een incompany VCA training

Moeten meerdere werknemers bij hetzelfde bedrijf hun VCA halen? Kies dan voor een incompany VCA training! Neem contact met ons op voor meer informatie.

B-VCA en VOL-VCA

Wij verzorgen cursussen voor het behalen van het examen voor het B-VCA en VOL-VCA certificaat. We zijn erkend als opleidingspartner en aangesloten bij de overkoepelende brancheorganisatie NRTO. Onze VCA cursussen en cursusboeken helpen u een eind op weg naar optimale veiligheid op de werkvloer. Hoe gaat dat in zijn werk?

VCA cursus (boek)

Onze ervaren trainers verzorgen de best mogelijke cursus op onze locatie in Werkendam. In overleg kunnen we de cursus ook incompany verzorgen. Dit houdt in dat wij de VCA cursus op uw locatie komen geven. Neem hiervoor contact met ons op.

Vindt u een volledige VCA cursus een brug te ver of overbodig? Dan is het ook mogelijk alleen het cursusboek bij ons aan te schaffen. Op deze manier kunt u zich optimaal voorbereiden op het VCA examen.

VCA examen

Wat is VCA? VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Het VCA examen staat in het teken van basisveiligheid. Het draait hierbij om het kunnen toepassen van de kennis. In dit examen toont u aan dat u kennis hebt over de volgende zaken; veiligheid, gezondheid en milieu zoals is vastgesteld door VCA.

Met het examen laat u zien dat u veilig kan werken en u bewust bent van de gevaren op de werkvloer. Dit is dan ook direct de reden waarom het VCA certificaat in het leven is geroepen. Ook toont u aan dat u rekening kan houden met het milieu en de gezondheid van zowel anderen als van uzelf.

Het VCA certificaat geeft tevens een goede indicatie dat een bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet en dat de werknemers zich bewust zijn van de veiligheidsregelgeving.

VCA examen: inhoud

Gedurende het VCA examen komen er verschillende onderwerpen aan bod. Onderwerpen die u kan verwachten zijn

 • Wetgeving
 • Gevaren
 • Risico’s
 • Preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Brand en explosie
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Het VCA examen is een officieel landelijk examen gebaseerd op de VCA eindtermen.

Praktische informatie over het VCA examen

 • Het examen kan op verschillende locaties in Nederland worden afgenomen.
 • Onder de knop “inschrijven” vindt u de actuele examendata.
 • Hebt u een vraag? Dan is het altijd mogelijk contact met ons op te nemen. Dit kan per e-mail (opleidingen@kap-advies.nl) of telefonisch (0183-405951).
 • Het VCA examen duurt ongeveer één uur.
 • Om deel te nemen aan het examen is geen vooropleiding noodzakelijk. Het verbeteren van veiligheid is dus voor iedereen toegankelijk. Wel dient u in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs. Dit zal voorafgaand aan het examen worden gecontroleerd.

VCA certificaat halen kosten

De kosten van een VCA examen zijn bij KAP 99 euro excl. btw per persoon. Het gaat hier dan om het VCA examen Basisveiligheid.

Kiest u voor een VCA cursus inclusief een VCA examen, dan gelden de volgende prijzen:

 • Cursus Basisveiligheid VCA + examen: 289 euro excl. btw per persoon
 • Cursus Basisveiligheid VCA Code 95 + examen: 327 euro excl. btw per persoon
 • Cursus VOL VCA + examen: 289 euro excl. btw per persoon
 • Cursus VOL VCA Code 95 + examen: 327 euro excl. btw per persoon

Voor deze prijs krijgt u een volledig verzorgde eendaagse cursus. Deze prijzen zijn inclusief:

 • Cursusboek
 • Koffie en thee
 • Lunch
 • Examen VCA SOG
 • Afdracht VCA SSVV
 • Afdracht CBR CCV

VCA certificaat halen: waarom is dat belangrijk?

Dat u zich bewust bent van de veiligheid op de werkvloer is van groot belang. Hierdoor wordt een groot gedeelte van de bedrijfsongevallen voorkomen.

Naast het feit dat een bedrijfsongeval ernstig lichamelijk letsel kan veroorzaken, kan een bedrijfsgeval ook veel geld kosten. Op het moment dat u als leidinggevende of medewerker een VCA opleiding hebt gevolgd en in bezit bent van een VCA certificaat, bent u op de hoogte van de regelgeving op het gebied van veiligheid. Hierdoor wordt uw veiligheidsbewustzijn vergroot en wordt de kans op een ongeval verkleind.

Een VCA opleiding is relevant voor iedere medewerker die zich in een risicovolle werkomgeving bevindt die gevaar kan opleveren.

VCA certificaat halen

Gefeliciteerd! U hebt uw VCA opleiding met goed gevolg afgerond en uw VCA certificaat behaald! Uw certificaat is maximaal 10 jaar geldig. Na het behalen van het VCA examen wordt uw certificaat opgenomen in het centraal VCA diploma register. Dit kunt u terugvinden op de VCA website. Ook ontvang u het originele VCA diploma en een VCA pas ter grootte van een creditcard.

Nu kunt u zelfverzekerd en veilig werken én het goede voorbeeld geven in uw werkomgeving.

Oorsprong VCA

VCA is afkomstig van het woord VGM Checklist Aannemers, waarbij VGM staat voor veiligheid, gezondheid en milieu. Jaren geleden is inderdaad begonnen met een checklist, maar tegenwoordig is het meer dan alleen een checklist.

Het VCA certificaat zoals we dat vandaag de dag kennen, is ontstaan in 1994. Het is ontstaan als een initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Destijds was het de bedoeling om een onafhankelijk toetsingssysteem op te zetten om de veiligheid op de werkvloer van dergelijke bedrijven te garanderen. Gedurende de afgelopen jaren is het VCA uitgerold tot de bekendste en meeste gevraagde certificering.

VCA certificaat halen wettelijk verplicht?

Het in het bezit zijn van een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel wordt de regelgeving behandeld tijdens de VCA cursus die rechtstreeks afkomstig is uit de wet.

Waarom mijn VCA certificaat halen?

Hoewel het niet wettelijk verplicht is een VCA certificaat te hebben in bepaalde branches, is het hebben van een VCA certificaat tegenwoordig steeds vaker de norm binnen verschillende bedrijfstakken. Het kan tevens ook een harde eis zijn als u een bepaalde baan wilt krijgen. Dit komt steeds vaker voor.

 • Diversiteit in aanbod: Of u nu op zoek bent naar een basis VCA cursus, een VOL-VCA cursus of enkel het examen wilt afleggen, bij KAP Opleidingen hebben we een breed scala aan VCA cursussen en gerelateerde diensten.
 • Erkende kwaliteit: Als erkend opleidingspartner en lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), garanderen we dat onze VCA cursussen van topkwaliteit zijn.
 • Flexibiliteit in taal: Voor bedrijven met internationale werknemers bieden we VCA cursussen aan in verschillende talen, waaronder Engels en Pools.

Kostenbesparend: Combineer uw VCA cursus en examen voor een vaste, lage prijs en word snel VCA gecertificeerd.

Het bezit van een VCA certificaat door middel van een VCA cursus

Ondanks het feit dat het in het bezit zijn van een VCA certificaat niet verplicht is, zien werkgevers steeds vaak het belang in van een goede kennis en toepassing van de wetgeving omtrent veiligheid. De VCA cursus is dus, hoewel niet verplicht, een relevante cursus die in trek is omdat hij de veiligheid op de werkvloer vergroot.

De verschillen tussen VCA diploma en VCA certificaat

VCA diplomaVCA diploma is een middel om medewerkers bewust te laten maken met veiligheid, gezondheid en milieu. Een VCA diploma kan je behalen door middel van een VCA examen. Een VCA examen is dan ook persoonsgebonden en niet aan een bedrijf.
VCA certificaatDe VCA certificaat wordt altijd afgegeven aan een bedrijf. Deze die aan de VCA regels moeten voldoen. Dat betekend dat een VCA certificaat voor bedrijven zijn.
VCA cursusEen VCA cursus is een verkorte opleiding om eenvoudig een VCA diploma of VCA certificaat te kunnen behalen.
VCA ExamenEen VCA examen is een toetsing die bij het behalen van een VCA certificaat of VCA diploma afgelegd worden.

Deel dit