Veilig werken met een hoogwerker? Zo doet u dat

1 oktober 2021

U wilt binnenkort gebruik gaan maken van een hoogwerker. Voor uw werk moet u de hoogte in of u wilt een hoogwerker gaan huren voor een persoonlijke reden. U wilt een veilige werkomgeving creëren voor uw werknemers. Aangezien de kans bestaat dat u kunt vallen, is het van belang dat u zo verantwoord mogelijk te werk gaat op een hoogwerker. U vraagt zich misschien af hoe u dit het beste kunt aanpakken en daar geven we u graag een aantal tips voor.

 

Is een hoogwerker certificaat verplicht?

Een andere vraag die u wellicht heeft, is of u een hoogwerker certificaat verplicht nodig heeft om in een hoogwerker te gaan werken. Het behalen van een dergelijk certificaat is niet wettelijk verplicht, maar wordt wel vanuit de industrie aangeraden om een veilige werkomgeving te garanderen. Een werkgever is immers wél verplicht om aan te tonen dat zijn personeel voldoende kennis bezit om een hoogwerker op een veilige manier te besturen. Wanneer het personeel kan aantonen dat zij een hoogwerker cursus hebben gevolgd – en deze ook gehaald hebben – is het voor de Arbowet en verzekeraars duidelijk dat er veilig gewerkt kan worden. Wanneer er dan een ongeval gebeurt, is de werkgever altijd verzekerd. Kortom een hoogwerker certificaat verplicht in Nederland is het niet wettelijk vastgesteld op dit moment.

 

Tip #1: het behalen van een hoogwerker certificaat

Onze eerste tip is dan ook: het volgen van een hoogwerker cursus. U en uw werknemers leren hier hoe zij een hoogwerker moeten besturen en, misschien nog wel belangrijker, hoe zij valgevaar kunnen voorkomen. Wanneer u een hoogwerker cursus volgt bij een adviesbureau zoals KAP Opleidingen, leert u alles over de theorie en krijgt u ook praktijklessen om het besturen van een hoogwerker zo goed mogelijk te leren. Met een hoogwerker certificaat op zak kunt u écht veilig werken met een hoogwerker.

 

Tip #2: zorg voor een goede voorbereiding

Het klinkt voor u waarschijnlijk heel logisch om te beginnen met een goede voorbereiding, maar we benoemen het toch nog maar even. Het is belangrijk om voordat u de hoogwerker instapt, de ondergrond te controleren op stabiliteit. Is deze gelijkvloers of zitten er specifieke obstakels in de weg? Bedenk ook of u voor het verkeer om de locatie nog voorbereidingen moet treffen, zoals het afzetten van de straat met verkeerspionnen.

 

Tip #3: controleer de hoogwerker

Wanneer u een hoogwerker cursus heeft gevolgd, weet u precies hoe een hoogwerker in elkaar zit. Maar toch moet u de hoogwerker van tevoren nog even controleren. Ons advies: werk alleen met hoogwerkers met een CE-markering die het liefst recent nog gekeurd zijn. Aangezien de bediening van de hoogwerkers nogal eens van elkaar kunnen verschillen, is het handig om dit even te testen voordat u de hoogwerker in stapt. U kijkt voordat u aan het werk gaat of alle veiligheidsvoorzieningen er goed uit zien en controleer op gebreken.

 

Tip #4: draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Een belangrijk onderdeel van veilig werken met een hoogwerker is het dragen van een harnas met valbescherming. U bent in de werkbak verplicht om aangelijnd te zijn met dit harnas. Zorg er daarnaast voor dat u de juiste beschermingsmiddelen draagt voor de werkzaamheden die u op hoogte gaat uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een helm of een beschermend pak.

 

Tip #5: gebruik een hoogwerker niet bij slechte omstandigheden

Een hoogwerker kunt u veilig gebruiken, maar niet onder slechte omstandigheden. Denk aan een scheve ondergrond of een zware wind. Het is zelfs verboden om een hoogwerker te besturen bij windkracht 6 en hoger.

 

Tip #6: sluit altijd de werkbak!

Of u nu aan het werk bent in de werkbak of de hoogwerker een nachtje laat staan om morgen uw werkzaamheden te vervolgen: het is belangrijk dat u altijd de werkbak sluit. Dit om onveilige situaties te voorkomen. U wilt niet dat er onder uw toezicht een ongeluk gebeurt of wanneer u de werkplek hebt verlaten.

 

Veilig werken op hoogte? Volg een cursus bij KAP Opleidingen

Wilt u advies hoe u of uw werknemers op een veilige manier een hoogwerker kunnen besturen? KAP Opleidingen helpt u graag. Neem gerust contact met ons op om alle mogelijkheden voor een cursus met u te bespreken. Als expert in veilig werken, kunnen we wij u als adviesbureau heel goed adviseren. Wilt u meer lezen over een veilige werkomgeving? Hier deelden we al een aantal tips hoe u veilig kunt werken op hoogte.

Ook interessant om te lezen: Werknemers op cursus sturen: dit zijn de voordelen

Deel dit