Veilig werken in een magazijn? Zorg dat uw personeel opgeleid is!

1 november 2021

Een magazijn is een andere werkomgeving dan een kantoor. Aangezien u werkt met machines, bulkartikelen en andere vervoersmiddelen is het van belang dat uw personeel weet hoe zij zich in het magazijn moeten bewegen. De oplossing? Leid uw personeel op!

Veiligheidsrisico’s in een magazijn

In elk magazijn zijn er punten waar uw personeel extra moet opletten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Wilt u dat uw personeel op de hoogte is van deze risico hotspots (zoals dat in de logistiek wordt genoemd)? Dan komt een opleiding, bijvoorbeeld van KAP, goed van pas.

De risico hotspots in het magazijn zijn:

  • Loop- en rijpaden. Het is belangrijk dat uw personeel precies weet waar ze wel en vooral waar ze niet mogen lopen of rijden met een heftruck of reachtruck. Zo voorkomt u vervelende ongelukken en kunt uw personeel zo effectief mogelijk werken.
  • Dit is de plek waar vrachtwagens af en aan rijden. Aan uw personeel de taak om elkaar en vooral ook niet de chauffeurs in de weg te lopen.
  • Tussen de stellingen. Op deze plek kan uw personeel elkaar over het hoofd zien. Het is daarom belangrijk dat ze weten wat ze veiligheidsregels zijn.

Nu u weet waar uw personeel het meeste risico loopt in uw magazijn, is het tijd om te kijken hoe u uw personeel het beste kunt opleiden. U wilt een veilige werkomgeving garanderen, maar dat kan alleen wanneer uw personeel de juiste kennis bezit.

Veilig werken in het magazijn met deze 5 opleidingen

Uw personeel kan meerdere opleidingen volgen zodat zij in de toekomst op een veilige manier kunnen werken. U bent als werkgever immers verplicht om uw werknemers de garantie van een veilige werkomgeving te bieden.

Algemene tips voor een veilige werkomgeving in het magazijn:

  • Laat uw werknemers verplicht een helm en fluorescerende hesjes dragen
  • Zorg dat uw werknemers veiligheidshandschoenen dragen

Als adviesbureau raden wij de volgende vijf opleidingen voor uw personeel aan.

#1 Heftruck certificaat halen

Laat uw nieuwe werknemers direct een heftruck certificaat halen. Zonder dit certificaat mogen zij niet rijden op een heftruck. Tijdens de opleiding ‘Veilig Heftruck Rijden’ leren uw werknemers hoe zij dit apparaat op een veilige manier kunnen gebruiken en bedienen. Door de combinatie van theorie en praktijklessen, leert uw personeel alles wat zij moeten weten over de heftruck. Hierdoor kunnen uw medewerkers zich ook in het magazijn lopen zich op een veilige manier voortbewegen.

#2 Reachtruck certificaat halen

In de logistiek is het van belang dat uw medewerkers een reachtruck op een veilige manier kunnen besturen. Dit leren zij bij de opleiding ‘Veilig Reachtruck rijden’ van KAP Opleidingen. Na het behalen van het reachtruck certificaat kan uw personeel op een veilige manier laden en lossen. Dit is erg belangrijk om een veilige werkomgeving in uw magazijn te garanderen. Tijdens deze opleiding worden ook alle nieuwe ontwikkelingen en wetten meegenomen. Zo is de reachtruck cursus altijd up to date.

#3 Digitale toolbox meeting

Dé beste manier om uw personeel op de hoogte te stellen van de veiligheidsregels in uw magazijn, is door een toolbox meeting in te plannen. Maak het voor uw personeel nog makkelijker door te kiezen voor een digitale toolbox meeting. Hierin worden alle veiligheidsrisico’s besproken en is uw personeel in één klap op de hoogte. Doordat de cursus digitaal is, kunt uw personeel dit op elk gewenste locatie volgen.

#4 BHV

Wat ons betreft is het volgen van een BHV-cursus een must voor werknemers in de logistiek. Aangezien er wordt gewerkt met grote machines, vrachtwagens en stellages met zware producten kan een ongeluk in het magazijn veel gevolgen hebben. Na het volgen van een BHV cursus weet uw personeel precies wat ze moeten doen en kunnen ze eerste hulp verlenen.

#5 Transport

De Ladingzekering incompany leert uw werknemers hoe zij een vrachtwagen op een veilige manier kunnen inladen. Het op de juiste manier vastzetten van de lading is immers erg belangrijk voor het vervoeren ervan. Tijdens deze cursus krijgen uw medewerkers te horen wat er precies van ze verwacht wordt tijdens het inladen.

Zoals u kon lezen dragen deze vijf opleidingen van KAP bij aan een veiligere werkomgeving in de logistiek. Het magazijn heeft een aantal risico hotspots, maar na het volgen van deze cursussen kan uw personeel hier op de juiste manier mee omgaan. Veilig, verantwoord en altijd volgens de wetgeving.

Deel dit