Hoe voorkom je bedrijfsongevallen op de werkvloer?

16 maart 2022

Bij een groeiende onderneming is een ongeval op de werkvloer het laatste waar je aan wilt denken. Bedrijfsongevallen leiden niet alleen tot letsel maar kunnen ook zorgen voor onnodige stress en financiële problemen voor zowel de werknemer als de werkgever.

Om bedrijfsongevallen te voorkomen is het verstandig om eerst alle mogelijke gevaren op de werkvloer in kaart te brengen. Daarna moet je deze informatie omzetten in een preventieplan om ervoor te zorgen dat de potentiele risico’s die je hebt geïdentificeerd daadwerkelijk geen ongevallen veroorzaken.

De impact van bedrijfsongevallen

Naast lichamelijk letsel zorgen bedrijfsongevallen voor nog een aantal uitdagingen voor ondernemers. Ten eerste zorgen bedrijfsongevallen voor een verlaging van de productiviteit. Wanneer een werknemer gewond raakt op de werkvloer kan het zijn dat hij of zij tijd vrij neemt om te herstellen. Dan moet de rest van het team zijn of haar taken oppakken, wat weer een directe impact heeft op hun eigen werkzaamheden en dus de productiviteit van het hele team.

Daarnaast kan het impact hebben op het gevoel van veiligheid op de werkvloer van de werknemers en hun moraal en motivatie, wat weer een negatieve impact kan hebben op de productiviteit.

De nalatigheid van een ondernemer kan ernstige financiële en strafrechtelijke gevolgen hebben. Het doorbetalen van werknemers die langdurig thuiszitten vanwege een bedrijfsongeval kan een flinke dreun zijn voor kleinere ondernemers. En dat staat nog los van eventuele schadevergoeding die uitbetaald moet worden. Een enkele rechtszaak kan de groei van de onderneming doen krimpen en kan zelfs leiden tot faillissement.

Het voorkomen van ongelukken en het creëren van een cultuur van bewustzijn omtrent veiligheidsvoorschriften is de beste manier om het bovenstaande te voorkomen. Stimuleer bewustzijn van werknemers doormiddel van een cursus basisveiligheid.

Veel voorkomende bedrijfsongevallen

Een van de belangrijkste elementen van bewustzijn rond veiligheid is begrijpen welke risico’s er precies zijn op jouw werkvloer. Door dit bewustzijn in acht te houden zorg je dat je met proactieve oplossingen kan voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

De meeste gevallen van uitglijden, struikelen, en vallen komen voor bij:

  • Ladders
  • Daken
  • Steigers

Zelfs als er in jouw beroep niet van je verwacht wordt met een van deze drie te werken zijn er altijd nog andere gebieden waar vallen, struikelen en uitglijden kunnen gebeuren.

Wanneer je de werkvloer onder de loep neemt voor mogelijke veiligheidsproblemen, let dan vooral op plekken waar iemand zou kunnen struikelen, uitglijden of vallen, zoals:

  • Gemorste vloeistoffen
  • Gladde oppervlakten
  • Obstakels
  • Kapotte apparaten
  • Plekken zonder duidelijke veiligheidsaanwijzingen

De beste manieren om bedrijfsongevallen te voorkomen

De beste manier om ongevallen te voorkomen is door het opstellen van een strategisch veiligheidsplan. Met de juiste voorzorgsmaatregelen zorg je dat jij en je collega’s een cultuur van bewustzijn en veiligheid creëren en een gericht ongevallen preventieplan.

Overweeg de volgende tips voor een veilige werkomgeving:

  • Stimuleer bewustzijn omtrent veiligheid en zorg voor regelmatige vergaderingen over veiligheidsvoorschriften en protocollen.
  • Zorg voor goede verlichting van de werkvloer zodat werknemers makkelijk gevaarlijke situaties kunnen inschatten.
  • Maak er zeker van dat overal duidelijke veiligheidsaanwijzingen hangen die gevaarlijke zones aanduiden. Zoals obstakels, plassen en gevaarlijke stoffen.
  • Ruim gemorste vloeistoffen direct op en zorg dat er altijd schoonmaakspullen binnen handbereik zijn op de werkvloer.
  • Check regelmatig of onveilige situaties zoals gemorste vloeistoffen en obstakels zich voordoen.
  • Installeer goede ventilatie om ervoor te zorgen dat gassen en andere gevaarlijke stoffen niet worden ingeademd.
  • Maak gebruik van werkkleding die ongevallen tegengaan, zoals een helm en veiligheidsschoenen.
  • Leid personeel op, zorg dat er altijd iemand is die opgeleid is om bedrijfshulpverlening te verrichten.

Nu je een goed beeld hebt van de mogelijke gevaren die zich kunnen voordoen op de werkvloer en hoe je ze kan voorkomen kan je een uitstekend veiligheidsplan samenstellen. Gebruik bovenstaande tips als een leidraad voor jouw plan en pas ze aan de unieke uitdagingen op jouw werkvloer aan.

Deel dit