Hoe voorkom je bedrijfsongevallen met een heftruck? Lees het hier

8 april 2022

Bedrijfsongevallen met een heftruck hebben een verwoestend effect op magazijnen en hun personeel. In Nederland zijn er gemiddeld 126 ernstige ongevallen met een heftruck per jaar, waarvan gemiddeld vier met een dodelijke afloop en 36 met blijvend letsel. Of bedrijfsongevallen met een heftruck nu resulteren in een verwonde werknemer of productverlies, een ongeval zet altijd de schijnwerpers op veiligheid. Hier zijn vijf tips om bedrijfsongevallen met een heftruck te voorkomen.

1.     Blijf leren

De Arbowet stelt bedrijven verplicht om elke heftruckchauffeur een veiligheidstraining te laten doen. Maar het is verstandig om niet alleen de heftruckchauffeur een cursus te laten volgen maar alle werknemers die in de buurt van een heftruck werken. Het grootste deel van ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste opleiding te bieden. Veiligheid vooropstellen vraagt om een continue verdieping en medewerking van uw personeel. Een jaarlijkse opfriscursus en het opleiden van nieuw personeel helpen daarbij.

 

2.    Zorg voor een opgeruimd en georganiseerd magazijn

Een opgeruimd en goed georganiseerd magazijn is de basis van een veilig magazijn. Obstakels zorgen niet alleen voor een inefficiënte werkwijze maar zorgen er ook voor dat heftruckchauffeurs plotseling moeten uitwijken om troep te vermijden. Dit kan in de praktijk tot een ongeval leiden. Zorg voor opgeruimde lanen zonder producten, afval of andere obstakels op de vloer. Zorg er ook voor dat er overal in het magazijn voldoende licht is. Zichtbaarheid is van het grootste belang voor zowel de heftruckchauffeur als de andere werknemers.

 

3.    Verbeter de veiligheidsmechanismes

Ontwerp een magazijn dat gericht is op veiligheid. Gebruik hiervoor duidelijke bewegwijzering, goede verlichting en communicatie. Je kan bijvoorbeeld blauwe veiligheidslichten op de voor- en achterkant van de heftruck monteren zodat het personeel er omheen het aan ziet komen. Plaats spiegels op de hoeken van de gangpaden om de zichtbaarheid te vergroten. Lanen en paden moeten breed genoeg zijn om zowel voetgangers als heftrucks te accommoderen.

 

4.   Pleeg regelmatig onderhoud

Voor een heftruck chauffeur begint met zijn dienst moet de heftruck onderworpen worden aan een routine veiligheidsinspectie. De chauffeur moet kijken of er:

  • Lekkages zijn in de leidingen voor het gas, de olie van het hydraulische mechanisme, motorolie en koelvloeistof,
  • Moet er zeker van zijn dat de banden voldoende spanning hebben,
  • En moet het vorkmechanisme, de hydraulische buizen en motor riemen inspecteren.

Als er problemen ontdekt worden moet een mechanisch specialist onderhoud uitvoeren voordat er weer mee gereden mag worden.

 

5.    Houd je aan de laadprocedures

Extreem zware of slecht opgestapelde producten of een slecht onderhouden laadzone kunnen ervoor zorgen dat er bedrijfsongevallen met een heftruck plaats vinden. Deze situaties kunnen resulteren in een veel voorkomend ongeluk, een omgekiepte heftruck. Handhaaf een maximumsnelheid voor heftrucks in en om het magazijn en zorg ervoor dat er extra wordt opgelet in de laadzones. Pallets die niet in gebruik zijn moeten netjes op elkaar worden gestapeld. En er moet rekening gehouden met het gewicht en de hoogte van een opgebouwd pallet.

Conclusie

Om de veiligheid rondom heftrucks te verhogen moet dus met het één en ander rekening worden gehouden. Om uw personeel zo goed en veilig mogelijk aan het werk te zetten is het aangeraden om regelmatig een opfriscursus te geven of om uw personeel een heftruck cursus te laten volgen. KAP opleidingen biedt alle opleidingen over veiligheid op de werkvloer die u nodig heeft voor het beschermen van uw personeel en uzelf.

Deel dit