Heftruck ongevallen kunnen worden voorkomen

21 november 2022

Wist je dat veel ongevallen met een heftruck kunnen worden voorkomen? Gemiddeld vinden er 150 ernstige heftruck ongevallen per jaar plaats in Nederland, waarvan gemiddeld 5 dodelijke ongevallen. Om de 2,5 dag vindt er dus ergens in ons land een heftruck ongeluk plaats. Ongevallen die in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden, omdat de veiligheid niet in orde is.

Oorzaken van heftruck ongevallen

Elk ongeval heeft een andere oorzaak, maar vaak kan een ongeval voorkomen worden. Een werknemer die niet goed weet hoe hij veilig met een heftruck moet werken kan zichzelf en anderen in gevaar brengen. Elke werknemer die met een heftruck rijdt moet geschoold zijn in het werken met de heftruck. Zo kunnen heftruck ongevallen vaker voorkomen worden. De top 5 oorzaken van heftruck ongevallen volgens het RIVM is:

  • De chauffeur heeft de voetganger niet gezien;
  • De voetganger bevindt zich in een gevarenzone;
  • De chauffeur heeft het voertuig niet goed onder controle. Hij kan de voetganger niet meer ontwijken of op tijd stoppen. Een oorzaak hiervan kan zijn dat de chauffeur was afgeleid, zijn fysieke gesteldheid, maar het kan ook liggen aan zijn rijgedrag of onvoldoende opleiding;
  • Falende infrastructuur. Er zijn geen (duidelijke) markeringen, signaleringen of barrières aangebracht op de route. Geen belijning tussen de heftruckroute en voetgangers pad. Of de infrastructuur is onlogisch of onoverzichtelijk;
  • Slecht audiovisueel contact tussen de voetganger en de bestuurder. De voetganger ziet en hoort de heftruck niet en/of de chauffeur ziet en hoort de voetganger niet.

Veiligheid verbeteren

Een belangrijke oorzaak van heftruck ongevallen blijkt dus onveilig werken en gedrag van chauffeurs en voetgangers. Als blijkt dat de chauffeur onveilig werkt, moet er gekeken worden waarom de chauffeur niet veilig werkt. De chauffeur kan een verkeerde werkmethode hebben, onderschatten van de gevaren, te hoge werkdruk of verkeerde aanwijzingen krijgen.

De werknemer moet goed op hun eigen veiligheid letten, maar ook op de veiligheid van anderen op de werkvloer. Goed opgeleide heftruckbestuurders veroorzaken minder ongelukken dan bestuurders die niet goed opgeleid zijn. Veiligheid moet onderdeel worden van de dagelijkse bedrijfscultuur om heftruck ongevallen te voorkomen.

Cursus veilig rijden met de heftruck

Werknemers die met een heftruck werken, moeten goed opgeleid zijn en duidelijke instructies krijgen. Volgens artikel 7,17c lid 1 van het Arbobesluit moet de werknemer over een specifieke deskundigheid beschikken van het arbeidsmiddel en is de werkgever hier verantwoordelijk voor. De werknemer moet dus worden opgeleid tot heftruckchauffeur. Heftruck ongevallen wilt u natuurlijk te allen tijde voorkomen. Een heftruckcertificaat halen is dus van groot belang, en soms zelfs van levensbelang.

KAP opleidingen biedt verschillende cursussen om een heftruck certificaat te behalen. De heftruck cursus is bedoeld voor beginnende en ervaren heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers.

Veilig werken op de werkvloer? Volg een cursus bij KAP Opleidingen

Waarborg de veiligheid van u en uw werknemers op de werkvloer door regelmatig een opfriscursus omtrent veiligheid te geven. Adviesbureau KAP biedt onder andere verschillende opleidingen op het gebied van veiligheid, milieu, arbo en techniek. En begeleidt bedrijven bij het opzetten van kwaliteits-, veiligheids- en milieuzorgsystemen. Zo voorkomt u ongevallen op de werkvloer.

Ook interessant om te lezen: heftruck op de openbare weg

Deel dit