Met een heftruck op een openbare weg rijden, mag dat?

19 mei 2022

Stel, je moet voor jouw werk met de heftruck een stukje over de openbare weg om naar de andere kant van het magazijn te rijden of naar een ander magazijn. Mag dat dan zomaar? En als dit mag, aan welke voorwaarden moet je dan voldaan om met de heftruck op de openbare weg te rijden? In dit blog leggen we je duidelijk uit wat de eisen zijn voor het rijden met een heftruck op de openbare weg.

Wat telt als een openbare weg?

Wat verstaan we volgens de wet precies onder een openbare weg? Handig om te weten is dat volgens de wet een weg openbaar is zodra deze voor iedereen toegankelijk is. De openbare weg bestaat uit:

 • Fietspaden
 • Rijwielpaden
 • Voetgangersgebieden
 • Parkeerplaatsen
 • En parkeerterreinen

Normaliter wordt een heftruck alleen gebruikt op eigen terrein maar soms is er geen andere mogelijkheid dan ‘even’ snel over de openbare weg te gaan om de juiste bestemming te bereiken. Dus: ja, je mag met een heftruck op de openbare weg rijden mits je kan aantonen dat jij genoeg ervaring heb in het besturen van de heftruck en over voldoende kennis beschikt wat betreft de heftruck. Dit kun je aantonen door middel van een heftruck certificaat.

Verplichtingen met de heftruck op de openbare weg

De meest belangrijke voorwaarde is dat de heftruck technische in goede staat moet zijn. Deze moet met regelmaat zijn onderhouden en de heftruck moet gekeurd zijn voor veilig gebruik. Er zijn nog een aantal wettelijke verplichtingen voor er met de heftruck op de openbare weg gereden mag worden. De verplichtingen waar de heftruck aan moet voldoen zijn:

 • Werkende lampen aan de voorzijde, zowel dimlicht als stadslicht. Dit moeten er twee zijn.
 • Twee werkende lichten aan de achterkant van de heftruck.
 • Twee werkende remlichten met de juiste kleur (rood).
 • Twee rode reflectoren aan de achterzijde van de heftruck.
 • Richtingaanwijzers om de richting aan te geven, zowel aan de voor als achterzijde.
 • Een rode afgeknotte, reflecterende driehoek aan de achterkant van de heftruck.

Is de heftruck waarmee je op de openbare weg wil rijden langer dan zes meter? Dan moet de heftruck worden voorzien van extra richtingaanwijzers en van extra oranje reflectoren. Ook een zwaailicht is nodig maar deze mogen alleen gebruikt worden bij werkzaamheden aan of op de openbare weg tijdens het lossen van de heftruck of het laden van de heftruck.

Daarnaast moeten uitstekende delen worden afgeschermd wanneer er gereden wordt zonder last/goederen. Denk hierbij aan de vork van de heftruck. Een heftruck mag nooit sneller dan 25 km per uur rijden op de openbare weg.

Rijbewijs voor het rijden met de heftruck op de openbare weg

Logischerwijs is het noodzakelijk dat de bestuurder van de heftruck over genoeg ervaring beschikt om veilig over de openbare weg te kunnen rijden. In bepaalde situaties is het hebben van een rijbewijs voor het rijden op de heftruck op de openbare weg wel verreist.

Als je met een heftruck rijdt breder dan 130 centimeter ben je verplicht om in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Dit geldt niet als er in de directe omgeving van het magazijn of de locatie van het product op de openbare weg moet worden geladen en gelost.

Heftruck op de openbare weg? Check je verzekering

Elk motorvoertuig die over de openbare weg rijdt moet een verzekering hebben en verzekerd zijn. Dit geld ook voor het besturen van de heftruck op de openbare weg. De heftruck wordt normaal gesproken meegenomen in de bedrijfspolis. Soms kan het gebeuren dat deze verzekering niet de wettelijke aanspraklijkheid dekt voor het rijden met de heftruck op de openbare weg. Check dus altijd goed van te voren wanneer je wel en niet verzekerd bent als je van plan bent om met de heftruck op de openbare weg te rijden.

Kap-Opleidingen biedt een tal van cursussen aan om veilig te rijden met diverse trucks. Denk dan aan:

Deel dit