Wanneer je werkt in de bouw is er een kans dat je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. Niet iedereen weet welke effecten welke gevaarlijke stoffen hebben. Hierom is het altijd goed om direct juist te handelen wanneer er gevaarlijke stoffen op je huid komen. Neem het zekere voor het onzekere.
Wat zijn gevaarlijke stoffen?
Gevaarlijke stoffen, stoffen die schadelijk zijn voor zowel de huid als de luchtwegen. Hoe herken je gevaarlijke stoffen? Ze zijn te herkennen aan een symbool. Namelijk een oranje vierkant met een zwart kruis. Rechtsboven in het hoekje van het symbool staat in het zwart: ‘xi’.
De Arbowet gevaarlijk stoffen gaat als volgt: “De werkgever is verplicht om voor een veilige en gezonde werkplek te zorgen voor zijn of haar werknemers. Een werkgever is verplicht om een risico-inventarisatie en -Evaluatie (RI&E ) uit te voeren. Dit om te beoordelen hoe groot de kans is op blootstelling gevaarlijke stoffen”. Pas hierna mogen werknemers aan de slag. Wanneer dit niet gebeurd is en er werkinspecties uitgevoerd worden kunnen hier strenge consequenties aan afhangen.
Gevaarlijke stoffen voorbeelden
Werken met gevaarlijke stoffen is een risico. Het is dus goed om te weten waar je mee werkt. Om een beeld te geven welke stoffen het meest voorkomen in de bouw hebben we hier gevaarlijke stoffen voorbeelden:
- DME, oftewel DieselMotorEmissie;
- Kwartsstof;
- Lasrook;
- Chroom;
- Houtstof;
- Bodemverontreiniging;
- Asbest;
- Glas- en steenwol;
- Zuren;
- PUR, oftewel Polyur
Dit is alleen maar een deel van de gevaarlijke stoffen die voor kunnen komen in de bouw. Deze lijst is dus niet volledig.
Dit moet je doen wanneer je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen
Wat moet je doen wanneer je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen? De stappen die je neemt wanneer dit het geval is zijn erg belangrijk en bepalen hoe ernstig de blijvende schade is. Houd dit stappenplan dan ook goed aan:
- Voorkom, of probeer te voorkomen, dat meer mensen in aanraking komen met de stof. Communiceer dus duidelijk.
- 112 moet gebeld worden wanneer:
- De brandwonden ernstig zijn;
- Jij of degene voor wie je belt benauwd is;
- Jij of degene voor wie je belt buiten bewustzijn raakt.
Doe het volgende als 112 bellen (nog) niet nodig is:
- Probeer erachter te komen met welke stof je te maken hebt;
- Wanneer je achter de stof bent gekomen kijk dan goed naar de verpakking van de stof. Hier staan veiligheidsinstructies op, volg deze;
- Wanneer het om een poeder gaat kun je deze door middel van een borstel eraf vegen;
- Spoel je huid onmiddellijk met het liefst spoelvloeistof af wanneer de huid verbrand is. Niet in het bezit van spoelvloeistof? Gebruik dan lauw water. Spoel voor minstens 45 minuten;
- Wanneer de stof in het oog terecht komen moet er meteen gespoeld worden. Doe dit voor 15 minuten onder een klein straaltje water. De temperatuur moet aangenaam zijn voor het slachtoffer.
Is er hierna alsnog aanleiding om 112 te bellen? Doe dit dan onmiddellijk. Voor meer vragen over gevaarlijke stoffen kun je altijd met ons contact opnemen. Ben je nieuwsgierig naar onze opleidingen lees dan verder.
Deel dit