Dit zijn de voordelen van een VCA certificaat voor bedrijven en werknemers

25 februari 2021

Het behalen van certificaten is belangrijk voor de veiligheid op de werkvloer. Zeker wanneer het de VCA betreft. Dit diploma is namelijk gericht op ongevallenpreventie. In dit blog vertellen we wat de voordelen van een VCA diploma zijn voor bedrijven en werknemers.

VCA certificaat betekenis: wat houdt het precies in?

Omdat nog niet iedereen bekend is met de term VCA, duiken we eerst in de terminologie. VCA staat voor ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers’. Maar het is veel meer dan alleen een checklist: het behalen van zo’n certificaat zorgt ervoor dat een bedrijf veilig én milieuvriendelijk kan werken. Voor bedrijven en werknemers in een risicovolle werkomgeving is dit geen overbodige luxe. U kunt zo’n certificaat behalen voor uw hele bedrijf, maar ook wanneer u een werknemer bent.

VCA cursus bij KAP opleidingen

Maar een certificaat haalt u niet zomaar. U dient hiervoor te leren. Gelukkig gaat het studeren voor een VCA examen een stuk makkelijk met de VCA cursus bij KAP Opleidingen. Tijdens een cursus dag, krijgt u alle informatie voor het examen. We bieden ook online cursussen aan en u kunt ook kiezen voor zelfstudie.

Certificaat halen: dit zijn de voordelen

Nu u weet waar u een VCA cursus kunt volgen om het certificaat te halen, nemen we nu de voordelen van zo’n certificaat onder de loep. Voordat u gaat leren, moet u wel weten waarom het zo belangrijk is. Wij van KAP Opleidingen leggen dat maar al te graag van A tot Z aan u uit.

Dit zijn de voordelen voor werknemers

  • Het is voor uw bedrijf niet wettelijk verplicht om een VCA certificaat op zak te hebben, maar opdrachtgevers kunnen wel als voorwaarde stellen voor een nieuw project. Wanneer uw bedrijf een certificaat heeft, kunt u deze projecten dus gewoon aannemen.
  • Met een certificaat kunt u aantonen dat uw bedrijf werkt volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures van de Arbowet.
  • Met een VCA-bedrijfscertificaat toont u aan dat uw bedrijf zorgt voor een veilige, gezonde en milieuvriendelijke werkomgeving voor uw werkgevers.
  • Alle risico’s op de werkvloer zijn in kaart gebracht.
  • Wanneer er toch een ongeval plaatsvindt, bent u niet aansprakelijk omdat het bedrijf aan alle veiligheidseisen voldoet.

Dit zijn de voordelen voor werknemers

  • Als werknemer bent u bewust van de risico’s op de werkomgeving, waardoor u veiliger te werk gaat.
  • Omdat de risico’s in kaart worden gebracht, is er voor u minder kans op ongevallen.
  • Als uitzendkracht of zzp’er bent u aantrekkelijker voor opdrachtgevers omdat u kunt aantonen dat u volgens de veiligheidsprocedures in de Arbowet werkt.

Drie verschillende VCA certificaten

Op dit moment zijn er drie verschillende soorten certificaten die u als werknemer of als bedrijf kunt halen.

Basis VCA

Dit is het basiscertificaat. Hierin leert u de wet- en regelgeving, het herkennen van gevaarlijke situaties en hoe deze voortaan voorkomen kunnen worden.

VOL VCA

Dit VOL VCA certificaat is voor alle leidinggevenden, of zzp’ers. Hierin leert u algemene informatie over veiligheid, gezondheid en milieu. Maar ook de wet- en regelgeving, het herkennen van gevaarlijke situaties en hoe deze voortaan voorkomen kunnen worden. Aangezien u het aanspreekpunt bent, is dit diploma erg belangrijk.

VIL VCU

Dit certificaat is voor werknemers die uitzendmedewerkers uitleent aan projecten en opdrachtgevers. Met het VIL VCU certificaat toont u aan dat u naast de algemene kennis over veiligheid, u ook de kennis kunt toepassen. Ook voor de uitzendkrachten die u uitleent.

Deel dit