Werken in de logistiek? Met deze tips bereidt u zich goed voor

9 augustus 2021
Werken in de logistiek is uitdagend en veelzijdig. Geen dag is hetzelfde en u bent actief bezig. U 
steekt uw handen uit de mouwen en bent vroeg uit de veren. Maar op welke dingen moet u nu letten 
voordat u aan de slag gaat in de wereld van logistiek? Dat ontdekt u in dit blog.

5x tips voor werken in de logistiek 

De logistiek is een andere werkomgeving dan een normaal kantoor. De werktijden zijn een stuk vroeger, de werkcultuur is anders en er wordt veel meer van uw lichaam gevraagd dan vanachter uw bureau. Wij van KAP-opleidingen geven u daarom graag vijf tips wanneer u een baan in de logistiek overweegt. 

#1 Word een BHV’er

Bent u van plan om te solliciteren voor een baan in een magazijn? Overweeg dan om een BHV’er te worden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en omdat u werkt met zware materialen en machines, is het geen overbodige luxe wanneer u een bedrijfshulpverlener bent. Het behalen van zo’n certificaat kan in overleg met uw (toekomstige) werkgever. 

Wilt u zeker weten dat je het certificaat behaalt? Volg dan bijvoorbeeld onze BHV cursus. Hierna kunt u zelfstandig eerste hulpverlenen, een brand bestrijden, reanimeren met een AED, collega’s evacueren en tenslotte kunt u hierna ook goed communiceren in noodsituaties. Ideaal voor toekomstige werknemers in de logistiek. 

#2 Zorg dat u fysiek fit bent

Laden en lossen is in de logistiek onvermijdelijk. Pallet na pallet wordt uitgeladen en tijdens het order picken komt u soms zware producten tegen. Het tillen van dozen is aan de orde van de dag en u zult heel wat stappen verzetten tijdens een gemiddelde werkdag. Deze actieve baan vereist dus ook een gezonde levensstijl. Het is daarom verstandig om goed voor uw lichaam te zorgen door regelmatig te bewegen. En wie weet, misschien hoeft u door al het tillen zelfs niet meer naar de sportschool toe. 

#3 Behaal een heftruckcertificaat 

Wilt u werken in de logistiek? Dan is het behalen van een heftruckcertificaat noodzakelijk. Een heftruck gebruikt u namelijk om onder andere pallets te verplaatsen en grote bestellingen te laden en te lossen. Bij sommige vacatures is het een pre om een certificaat te behalen voor een heftruck. Dit komt mede doordat er jammer genoeg steeds meer grote en kleine ongelukken gebeuren op de werkvloer omdat er niet veilig wordt gereden op de heftruck.  

Een heftruck cursus volgen is wat ons betreft dé manier om het certificaat binnen één dag te behalen. Door de combinatie tussen theorie en praktijk, haalt u gemakkelijk het certificaat. Ondanks dat dit certificaat niet officieel verplicht is, draagt het wel bij aan een veiligere werkomgeving in de logistiek. 

#4 Heb oog voor detail 

Waar u in de logistiek soms met grof geschut werkt, is het ook belangrijk dat u oog houdt voor detail. U bent namelijk niet alleen bezig met het laden en lossen van vrachtwagens, maar u houdt zich ook bezig met het verzamelen van orders. U krijgt bijvoorbeeld een productenlijst in uw handen om te controleren of alle producten van de bestelling wel daadwerkelijk zijn ingepakt. Daarnaast is het ook belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat. De meeste taken in de logistiek zijn namelijk ingesteld in een managementsysteem. 

Er wordt van u verwacht dat u al uw werkzaamheden zorgvuldig invult en controleert in dit systeem zodat het hele bedrijf kan werken als een geoliede machine. Werken in de logistiek betekent ook dat u met een scherp oog kijkt naar de bestellingen. Het is belangrijk dat u aan de bel trekt wanneer iets niet klopt zodat deze bestelling alsnog op tijd verzonden kan worden naar tevredenheid van de klant. Iets wat alleen kan wanneer u oog voor detail en een proactieve werkhouding heeft. 

#5 Behaal een reachtruck certificaat 

Net als bij het rijden van een heftruck, is ook een reachtruck certificaat onmisbaar in de logistieke wereld. Met een reachtruck kunt u namelijk pallets met producten opslaan in hogere stellingen. Veiligheid staat in de logistiek voorop, waardoor het zeker geen slecht idee is om een reachtruck certificaat te halen voordat u gaat solliciteren. Maar ook wanneer u al werkzaam bent in deze branche, is het niet onverstandig om een certificaat te halen. 

Dit kan door bijvoorbeeld reachtruck cursus te volgen bij KAP. Hierna kunt u verantwoord laden en lossen in het magazijn en gebeuren er minder ongelukken op de werkvloer. Door de fijne balans tussen de theorie en lessen in de praktijk kunt u al binnen één dag veilig en verantwoord rijden met een reachtruck. 

Deel dit