Hydraulisch: wat is de betekenis?

30 maart 2023

Hydraulisch, ook wel hydrauliek genoemd, is een aandrijftechniek. Deze techniek maakt gebruik van vloeistof. Hydrau of, het Grieks afgeleide woord hydro betekent dan ook ‘vloeistoffen’. Hydraulische systemen worden erg veel gebruikt in de werktuigbouwkunde bij verschillende systemen. Denk hierbij aan remsystemen, persen, kranen, bruggen, sluisdeuren.

Wat doet hydrauliek?

Hydraulische systemen zorgen dus door middel van vloeistof dat de systemen werken. De vloeistof die het meest gebruikt wordt is olie. Door middel van een hydrauliekpomp of met de hand wordt de olie onder druk gezet. Door die druk worden de hydraulische cilinders in beweging gebracht. Hierdoor kunnen ze aan het werk. Eenmaal aan het werk worden de dubbelwerkende cilinders door de hydraulische druk omgezet in tegengestelde richting. Op deze manier worden de hydraulische cilinders teruggezet in de beginpositie. Al de olie dat te veel uit de hydraulische cilinders komt, wordt naar een reservoir getransporteerd. Dit wordt dan weer gebruikt voor de volgende keer dat ze aan het werk moeten.

De voor- nadelen van hydrauliek

Hydraulische systemen kennen belangrijke voordelen. We noteren:

  • Ze hebben een hoge energiedichtheid;
  • De machines die hydraulisch worden aangedreven hoeven niet heel groot te zijn om een flink vermogen af te geven;
  • Motoren verbonden aan het systeem kunnen in verschillende posities en op verschillende afstanden geplaatst worden t.o.v. de pompen.

De nadelen van hydraulische systemen zijn:

  • De systemen kunnen best luidruchtig zijn;
  • Er is een kans dat koppelingen en slangen lek raken bij hydraulische systemen waardoor de druk geheel of gedeeltelijk kan verdwijnen;
  • Er is een mogelijkheid dat de slangen en koppelingen van hydraulische systemen lek raken.

Kom meer te weten over hydraulische systemen bij KAP

Heb jij of jouw werknemers te maken met hydraulische systemen en wil je er meer over weten? Bij KAP kunnen we je er alles over vertellen. Neem dan ook vrijblijvend contact met ons op en wij beantwoorden al jouw vragen. Benieuwd naar meer vakjargon? Bekijk dan hier al onze begrippen.

Deel dit