LPG: wat houdt lpg in?

30 maart 2023

LPG is een afkorting voor Liquid Petroleum Gas, oftewel autogas. Het bestaat uit een mengsel van butaan en propaan. Hier kunnen de meeste benzineauto’s op lopen. Er moet alleen wel een aparte LPG-installatie in het vervoermiddel gemaakt worden om op het autogas te kunnen lopen. Dit gebeurt meestal achteraf, nadat het vervoersmiddel uit de fabriek is.

Wat is een LPG heftruck?

Het woord verklapt eigenlijk al wat een LPG heftruck is. Namelijk een heftruck die op autogas rijdt. Het autogas dat gebruikt wordt voor heftrucks bestaat uit gasflessen met een lichtgewicht. Ten opzichte van diesel is de uitstoot van schadelijke stoffen een heel stuk lager.

Wanneer kies je voor een LPG heftruck?

Het eerste wat jij je moet afvragen om deze vraag te kunnen beantwoorden is: wat is de toepassing van jouw heftruck? In veel gevallen zijn elektrische en dieselheftrucks af te raden. Wanneer je hem langdurig gaat gebruiken en geen lange stoppen wil maken bijvoorbeeld. Of wanneer je zware ladingen gaat vervoeren. In een halfopen of gesloten ruimte is een dieselheftruck niet eens toegestaan. Deze problemen ondervind je niet met een LPG heftruck. Die zijn namelijk toegestaan in (half) gesloten ruimtes, hoeven niet opgeladen te worden en kunnen zware ladingen aan.

Wat is het verschil tussen aardgas en LPG?

Het zijn beide gassen, maar laat dit je niet in verwarring brengen. Want ze zijn nog steeds alle twee verschillend. Waar aardgas vooral uit gasvormig, gecomprimeerd aardgas bestaat, bestaat het autogas vooral uit petroleumgas én in tegenstelling tot aardgas is het vloeibaar. Beide typen gastanks zijn achteraf in te bouwen in de benzinemotoren. Maar autogas tanks zijn wel een stuk gemakkelijk om in te bouwen. Ze zijn namelijk lichter en in het reservewiel te installeren.

Vraag het KAP opleidingen

Heb jij vragen na het lezen van dit begrip? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag. Ook voor andere vragen wat betreft kwaliteits-, veiligheids- en milieuzorgsystemen kun je bij ons terecht. Of wanneer je meer informatie wil over de opleidingen die wij geven. Twijfel niet, vraag het KAP opleidingen.

 

 

 

 

Deel dit