De hefhoogte van een hef- of reachtruck

20 september 2022

Wie interesse heeft in het behalen van een hef- of reachtruck certificaat, heeft zich vast wel eens afgevraagd wat de hefhoogtes van deze voertuigen zijn. De hefhoogtes van deze twee verschillende voertuigen zijn verschillend. KAP vertelt je hier meer over.

 

Wat is hefhoogte?

Wellicht heb je er al een idee bij: de hefhoogte heeft te maken met de maximale hoogte van een hef- of reachtruck als de mast compleet is uitgeschoven en verticaal staat. De vorken die pallets optillen hebben een maximaal bereik. De hefhoogte wordt gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de vorken. Je kunt je voorstellen dat de hefhoogte bij een reachtruck dus hoger is dan bij een heftruck. Wil je weten wat de exacte hefhoogte van het voertuig is? Dan kun je dit meestal zien op het typeplaatje van de heftruck.

 

De hefhoogte van een heftruck

De hefhoogte van een heftruck heeft te maken met de heftruckmast. Het zal je verbazen welke hoogtes er worden behaald zonder dat het onveilig wordt. Hier is uiteraard wel een voorwaarde aan verbonden: de mast moet altijd op de juiste manier gebruikt worden en het hefvermogen moet niet te hoog zijn. Veel masten van vorkheftrucks zijn ontworpen voor een werkhoogte van ongeveer 4,5 meter boven de grond. Dit is echter niet het maximale, er zijn bestaan bij vorkheftrucks zelfs hoogtes tot 15 meter of meer. De hefhoogte komt altijd voort vanuit het model, de afmetingen en het hefvermogen van de heftruck.

 

De hefhoogte van een reachtruck

Werk je in een in een magazijn waarbij je de hoogte in moet en zijn er smalle gangpaden? Dan heb je een reachtruck nodig. De hefhoogte van een reachtruck kan soms tot wel 13 meter zijn. De mast van de reachtruck is uitschuifbaar, zodat je zelfs op de hoogste verdieping van een stelling in het magazijn iets kunt pakken. De maximale hefhoogte van de reachtruck maakt het voertuig niet onveiliger. Dit komt doordat de uitschuifbare mast en de dwarse rijrichting de stabiliteit verbeteren. Wist je dat er op sommige reachtrucks tot wel 2.5 ton vervoerd kan worden?

 

Leer meer over hoogtes tijdens een cursus

Werk jijzelf, of je personeel in een magazijn waar reach- en heftrucks worden gebruikt? Dan is het aan te raden om hier een reach- of heftruck cursus voor te volgen. Tijdens de cursussen van KAP kun je meer leren over de werking (en ook de hefhoogte) van deze voertuigen en krijg je een heftruck of reachtruck certificaat als je de cursus behaald. Bovendien draagt een afgeronde cursus bij aan veiligheid voor medewerkers, en dat is natuurlijk het belangrijkst.

Deel dit