Voorkomen van ongevallen bij heftrucks en hoogwerkers

13 mei 2023

Jammer genoeg vinden er nog altijd ongevallen plaats door heftrucks en/of hoogwerkers. Het compleet voorkomen van een ongeval zal nooit mogelijk zijn. Bewust worden van de gevaren en hoe daarop te handelen is daarom essentieel. In dit blog lees je tips om ongevallen zo goed als mogelijk te voorkomen.

Deze voorvallen komen het meest voor

Er zijn voorvallen met heftrucks en hoogwerkers die vaker voorkomen dan andere. Het is dan ook goed om je bewust te zijn van de voorvallen die frequenter voorkomen. Als jij je ervan bewust bent is er namelijk een kleinere kans dat jij een van deze voorvallen veroorzaakt. De voorvallen die het meest voorkomen zijn:

 • Aanrijdingen met andere machines of voetgangers;
 • Vallende ladingen van de heftruck/hoogwerker;
 • Beknelling tussen de heftruck/hoogwerker en andere objecten;
 • Kanteling van de heftruck door (te) zware ladingen.

Je bewust zijn van de ongevallen is dus stap één. Echter is het zo dat de paden in een magazijn vaak smal zijn in vergelijking met de machine. Hierdoor is je veilig manoeuvreren door het magazijn soms lastig.

Zo werk je veilig met een heftruck of hoogwerker

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om in eerste instantie veilig te werk te gaan met een heftruck en veilig te werk te gaan met een hoogwerker. Dit om de kans op een voorval zo klein mogelijk te maken.

Hoe ga je veilig te werk met een heftruck of hoogwerker? Dat doe je onder andere door de volgende maatregelen toe te passen:

 • Ga veilig te werk door geen personeel op de lepels te laten staan van de heftruck;
 • Zorg ervoor dat de hoogwerker of heftruck goed hoorbaar is voor voetgangers. (Een piepgeluid wanneer hij achteruitgaat bijvoorbeeld);
 • Zet het vervoersmiddel altijd op de handrem wanneer hij niet wordt gebruikt;
 • Haal, wanneer je de heftruck niet gebruikt, altijd de sleutels uit het contact. Zo voorkom je onbedoelde beweging van de heftruck of hoogwerker tijdens stilstand;
 • Scheid, wanneer dit mogelijk is, het voetpad van het pad voor de heftruck/hoogwerker;
 • Zorg ervoor dat een eventuele voetganger goed zichtbaar is voor de bestuurder van de heftruck/hoogwerker;
 • Bevestig de ladingen op de heftruck of hoogwerker extra goed. Zo verklein je de kans dat de ladingen eraf vallen;
 • Let op de rijsnelheid;
 • Zorg ervoor dat de bestuurder van de heftruck of hoogwerker de juiste cursus(sen) heeft gevolgd.

Volg een cursus bij KAP opleidingen

Moet jij met hoogwerkers of heftrucks gaan werken, maar heb je nog niet de juiste cursus gevolgd? Of is het alweer een tijd geleden dat je het certificaat hebt gehaald? Volg dan een cursus heftruck theorie & praktijk of een cursus voor de hoogwerker bij KAP opleidingen. Onze cursussen kunnen zowel bij ons als op locatie gegeven worden. Over het algemeen geven wij de cursussen in het Nederlands, maar als er een voorkeur ligt bij Engels is dit ook mogelijk.

Door bij ons een cursus te volgen weet jij straks precies hoe je veilig te werk gaat. Daarbij mag je voordat je een certificaat gehaald hebt niet aan het werk met een heftruck of hoogwerker. Niet alleen voor de heftruck en hoogwerker cursus kun je bij ons terecht, wij bieden ook andere opleidingen aan. Heb je vragen over onze cursussen of over dit blog? Neem dan vooral even contact met ons op.

Deel dit