Welke verschillende typen Verreikers zijn er allemaal?

14 juni 2023

Verreikers zijn voertuigen die gebruikt worden voor het transporteren van goederen maar kunnen ook gebruikt worden om met een speciale werkbak werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Ook is het mogelijk om met een verreiker hijswerkzaamheden uit te voeren.

Er bestaan een aantal verschillende typen / uitvoeringen van verreikers. Hieronder een overzicht van de meest gangbare uitvoeringsvormen van verreikers.

Starre verreiker

De starre verreiker heeft de hefmast rechtstreek gemonteerd op het chasis van de verreiker. De mast kan dus niet roteren / zwenken. Een starre verreiker kan uitgevoerd zijn zonder stempelpoten of met stempelpoten aan de voorzijde. Deze verreiker wordt gebruikt voor het heffen met bijvoorbeeld een lepelbord of uitgevoerd met een balenklem of een bak om materiaal op te scheppen. Deze uitvoering van de verreiker is de eenvoudigste vorm waarin je verreikers tegenkomt.

Roterende verreiker

De roterende  verreiker heeft een vast chasis (de onderwagen) met daarboven een draaibare mast en cabine (bovenbouw). De mast kan dus zwenken / roteren. Een roterende verreiker is uitgevoerd met 4 stempelpoten. Deze verreiker wordt gebruikt voor het heffen met bijvoorbeeld een lepelbord of uitgevoerd met een balenklem of een bak om materiaal op te scheppen. De verreiker wordt dus in principe gebruikt voor dezelfde werkzaamheden dan de starre verreiker maar heeft als voordeel dat de mast kan zwenken / roteren. De bediening van de roterende verreiker is complexer dan het bedienen van een starre verreiker.

Verreiker met hijsfunctie

 

Zowel de starre als de roterende verreiker kunnen ook uitgevoerd zijn als verreiker met hijsfunctie. Dat betekent dat er met de verreiker hijswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. In de praktijk wordt voor deze uitvoering meestal gekozen voor een roterende verreiker. Voor het uitvoeren van de hijswerkzaamheden kan een speciaal hijsjuk aan de verreiker bevestigd worden waaraan de hijslast wordt bevestigd met hijsgereedschappen. Ook is het mogelijk om in plaats hiervan de verreiker uit te rusten met een lier en staaldraad. Om de verreiker te kunnen gebruiken met hijsfunctie moet de verreiker voorzien van een beveiligingssysteem (afgekort LMB = LastMoment beveiliging).

 

Verreiker met hoogwerkfunctie

Zowel de starre als de roterende verreiker kunnen ook uitgevoerd zijn als verreiker met hoogwerkerfunctie. Dat betekent dat er met de verreiker werkzaamheden op hoogte kunnen worden uitgevoerd. Er wordt dan een speciale werkbak bevestigd aan de verreiker van waaruit mensen werkzaamheden uit kunnen voeren. In de praktijk wordt voor deze uitvoering meestal gekozen voor een roterende verreiker.  Om de verreiker te kunnen gebruiken met hoogwerkerfunctie moet de verreiker voorzien van een beveiligingssysteem (afgekort LMB = LastMoment beveiliging) met speciale instellingen voor de hoogwerker functie.

 

Vanuit wetgeving (Arbowet) maar vaak ook vanuit verplichtingen van de verzekeraar is het noodzakelijk dat bestuurders van verreikers aantoonbaar zijn opgeleid.

Ben je op zoek naar een geschikte opleiding voor de verreiker klik hier.

Deel dit