Ergonomie bij het werken met heftrucks

7 juli 2023

Ergonomie bij het werken met heftrucks

Bij ergonomie denken mensen vaak aan goed in een kantoorstoel zitten, je muis op de juiste manier vasthouden en een goede werkhouding aannemen. Maar ergonomie is meer dan dat. Ook in de bouw is het belangrijk om ergonomisch te werk te gaan. Maar, wat is ergonomie precies? En wat zegt de Arbowet over ergonomisch werken? Je leest het allemaal bij KAP opleidingen.

Wat is ergonomie?

Ergonomie gaat uiteindelijk om het gezonder, beter en veiliger functioneren van de mens. Wanneer mensen het over ergonomie hebben, gaat het vaak om de houding waarin mensen staan of zitten. Ergonomie is op de werkvloer belangrijk omdat het bijdraagt aan een veilige en gezonde omgeving voor je personeel.

Doordat werk vaak een groot deel van je leven is, is het belangrijk dat je een goede ergonomische houding hebt tijdens het werk. Anders kan het nadelige effecten hebben op je gezondheid of zelfs voor ongelukken zorgen.

Wat zegt de Arbowet over ergonomisch werken?

De Arbowet vertelt ons dat technische systemen, gebruiksvoorwerpen en taken zo ontworpen moeten worden dat ze zorgen voor een veilige, gezonde en comfortabele werkomgeving. Het maakt niet uit waar het werk wordt verricht, het moet altijd ergonomisch verantwoord zijn.

Ook wanneer je met een heftruck werkt, moet je werkgever de werkplek voorzien van de juiste arbeidsomstandigheden. Wanneer het gaat om werken met een heftruck, is je werkgever tot het volgende verplicht:

  • Ongevallen op de werkplek onderzoeken, registreren en melden;
  • Instructies en voorlichtingen geven aan werknemers over hoe je veilig werkt;
  • Zorgen voor veilige werkmethodes en middelen;
  • Bij de bron gevaren bestrijden;
  • Het organiseren van de benodigde beheersmaatregelen;
  • De correcte persoonlijke beschermingsmiddelen leveren als deze nodig zijn.

Het belang van ergonomie voor veiligheid

Wanneer iets ergonomisch verantwoord is, is het vaak ook meteen een stuk veiliger. Op een kantoor met een goede stoel kan er naast een pijnlijke rug niet veel onveiligs gebeuren. Maar wanneer je in een magazijn werkt of als stratenmaker, dan behoren beschermingsmiddelen ook tot ergonomie. En wanneer je geen beschermingsmiddelen tot je beschikking hebt, is de kans op een verwonding of een ander ongeluk vele malen groter.

Ook als je met heftrucks werkt, is ergonomie enorm belangrijk. Stel je voor dat de stoel van de heftruck niet comfortabel zit. Dan kan de chauffeur van de heftruck uiteindelijk allemaal complicaties ervaren.

Leer van KAP opleidingen

Ergonomisch werken heeft dus veel invloed op de veiligheid van de werkplek. Naast dat de heftruck ergonomisch verantwoord moet zijn, moet jij wettelijk gezien ook in het bezit zijn van het juiste certificaat. Zo’n certificaat haal je via een heftruck certificaat bij KAP opleidingen. Heb je vragen? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen je graag.

 

Deel dit