Mangatwacht

Mangatwacht

Met een mangatwacht heeft u de juiste toezicht

Een mangawacht is een medewerker die toezicht heeft op de werknemers die werkzaamheden verrichten in een besloten ruimte. Een aantal jaar geleden zijn die Risico’s van het werken in een besloten ruimte opgesteld. Het neemt namelijk veel gevaren met zich mee. Op deze manier kunnen de werkzaamheden op een veilige manier worden uitgevoerd en worden de risico’s kleiner gemaakt. Toch gebeuren er nog veel ongevallen tijdens het werken in een besloten ruimte. De risico’s worden vaak onderschat. Ook is er niet altijd een mangatwacht aanwezig die alles in de gaten houdt. De functie van een mangatwacht wordt vaak onderschat, omdat niet iedereen die deze taak op zich neemt ook goed is opgeleid. Bij KAP opleidingen bieden wij de juiste cursus die ervoor zorgt dat u de juiste informatie heeft. Zo weet u wat u tijdens een ongeval moet doen en welke stappen u moet ondernemen. Want veilig werken in een besloten ruimte is gewoon belangrijk.

Wat is een mangatwacht?

Een mangatwacht is iemand die toezicht houdt op de medewerkers die werkzaamheden uitvoeren in een besloten ruimte. Dit doet hij bij de mangat. Een mangat is heel simpel gezegd een ingang of uitgang van een besloten ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de ingang van een riool of een tanker. De doorgang van deze ruimtes wordt vooral gebruikt door schoonmakers of voor reparatiemogelijkheden. Voordat u een besloten ruimte mag betreden heeft u altijd eerst toestemming nodig. Er wordt pas toegang verleend als de risico’s van het betreden zijn beoordeeld. Een mangatwacht is de persoon die dit controleert. Een mangawacht is altijd in de buurt van de ingang en gaat zelf nooit naar binnen. Hij houdt toezicht op de werkzaamheden die binnen worden uitgevoerd. Er wordt via een portofoon gecommuniceerd met de werknemers, zodat de mangatwacht ook weet wat er in de besloten ruimte gebeurt.

Inhoud van de training

De training bestaat uit verschillende delen en duurt in totaal 1 dag. Deze dag zal worden opgedeeld in een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte. Tijdens het theorie gedeelte van de cursus wordt er uitgebreid ingegaan op de risico’s. Ook wordt er gekeken naar de maatregelen die moeten worden genomen om veilig te werken. Verder worden de volgende punten besproken tijdens het theorie gedeelte van de cursus

 • Veiligheid en Arbowet
 • Begrippen
 • De risico’s van een besloten ruimte
 • Herkennen en reageren op gevaar
 • Communicatie
 • Voorbereiding

Alles wat in het theorie gedeelte is behandeld wordt daarna ook behandeld tijdens het praktijk gedeelte van de cursus. Er wordt uitgelegd wat u als mangatwacht moet doen tijdens een normale situatie. Dus een situatie wanneer er niks aan de hand is. Tijdens een normale situatie zijn er genoeg dingen waar op gelet moet worden. Het is belangrijk dat deze situatie ook zo blijft. Als dit het geval is veranderd de situatie. Tijdens de cursus leert u ook wat er moet gebeuren tijdens een noodsituatie en welke maatregelen er moeten worden genomen. Het praktijkgedeelte van de cursus bestaat dus uit

 • Handelen in normale situaties
 • Handelen in noodsituatie
 • Communicatie

Het certificaat

Als de verschillende onderdelen van de Mangatwacht cursus met een positief resultaat worden afgerond ontvangt u het certificaat mangatwacht. Dit certificaat is voor 3 jaar geldig en dient na deze 3 jaar weer opnieuw behaald te worden. Met dit certificaat toont u aan dat u benodigde vaardigheden beschikt om de functie mangatwacht uit te voeren. U mag met dit certificaat toezicht uitoefenen op andere werknemers die werkzaamheden uitvoeren in een besloten ruimte.

Mangatwacht cursus bij KAP opleidingen

KAP opleidingen biedt u verschillende mogelijkheden om het certificaat op uw naam te zetten. Wij bieden een 1 daagse training aan die we bij op locatie of op onze testlocatie uit zullen voeren. Dit kunnen we onderling met elkaar bespreken. Bij de mangatwacht cursus zit ook een cursusboek, het certificaat en een pasje inbegrepen. U hoeft zich na het afronden van de mangatwacht cursus dus geen zorgen meer te maken over administratieve zaken. De prijs van de mangatwacht cursus verschilt per grote van de groep.

 • € 1.295,- voor een groep van maximaal 4 personen
 • €1.449,- voor een groep van maximaal 7 personen
 • €1.649,- voor een groep van maximaal 10 personen

Het is ook mogelijk om de mangatwacht cursus in het weekend te doen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee. Als u de mangatwacht cursus in het weekend wilt doen dan kost dit €195,- per groep meer. Wij bieden de mangatwacht cursus standaard in het Nederlands aan, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Heeft u verder nog vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via de mail opleidingen@kap-advies.nl of telefonisch via 0183-405951