Flensmonteur

Flensmonteur

Het behalen van een flensmonteur certificaat

U kunt uw flensmonteur certificaat halen door het afnemen van een flensmonteur cursus. Een typische flensmonteur is opgeleid om verschillende kritieke en hoge drukflensverbindingen in de leidingsystemen te monteren en te demonteren. Daarnaast zijn ze opgeleid zodat ze aan de hand van een protocol aan de slag kunnen.

Doelgroep

De flensmonteur cursus is bedoeld voor de industrie die belast wordt met het openen en sluiten van flensverbindingen volgens het protocol. Hierbij kan je denken aan de (petro)chemische industrie, zoals montage- en constructiebedrijven, installatiebedrijven en industriële reinigingsbedrijven. Dit zijn bedrijven die te maken kunnen krijgen met het werken aan flensverbindingen. Het is namelijk van belang dat flenzen op een veilige en verantwoorde manier wordt gemonteerd en gedemonteerd.

Om de cursus te kunnen volgen, dien je minimaal de leeftijd van 18 jaar te hebben. Er wordt een uitzondering gemaakt voor leerlingen die in het kader van het behalen van een startkwalificatie de training volgen. Hiervoor moet je een minimale leeftijd hebben van 16 jaar oud.

Daarnaast dien je in bezit te zijn van één van de volgende certificaten:

  • B-VCA
  • VOL-VCA
  • VIL-VCU
  • Een gelijkwaardig ‘vastgesteld’ certificaat

Wat is VCA?

Het VCA is een certificaat en staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Hierbij draait het om het kennen en kunnen toepassen van basisveiligheid. Je kunt onder andere aantonen dat je veilig kan werken en je bewust bent van de gevaren en risico’s op de werkvloer. Daarnaast kan je aantonen dat je rekening kan houden met het milieu en de gezondheid van zowel anderen als jezelf. Verder geeft het VCA certificaat een goede indicatie dat een bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet en dat de werknemers bewust zijn van de veiligheidseisen.

Een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel wordt er gedurende de cursus aandacht geschonken aan de regelgeving die afkomstig is vanuit de wet. Het hebben van een VCA diploma wordt tegenwoordig steeds meer de norm en wordt vaker bij bedrijven toegepast. Tevens kan het hebben van een VCA certificaat een harde eis zijn bij het krijgen van een baan. Dit komt namelijk steeds vaker voor. Ondanks het VCA certificaat niet wetteljik verplicht is, levert het in zekere zin een groot voordeel op.

LET OP! Voor de cursus van flensmonteur is het hebben van een VCA certificaat WEL verplicht.

Wat leert u tijdens de flensmonteur cursus?

Tijdens de flensmonteur cursus leert u van alles. Zoals het uitvoeren en aanleren van werkzaamheden gericht op de montage. De nadruk van de flensmonteur cursus wordt gelegd op de veilige en gecontroleerde manier van werken. Met deze cursus kunt u met een gerust hart u werkzaamheden uitvoeren.

De cursus voor flensmonteur bestaat uit verschillende onderdelen. De onderdelen bestaan zowel uit een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte.

Theorie

    • Algemeen (basisbegrippen)
    • Wetgeving (Arbowet)
    • Veiligheid (algemene- en specifieke veiligheidsregels)
    • Vaktechniek (flenzen en flensonderdelen, studbolts, montageonderdelen van pijpleidingen, equipement, appendages, vijzelen, gereedschap en meetmiddelen, werkwijze bij openen en sluiten van flensverbindingen)

Praktijk

        • Voorbereiding (veiligheidsregels, voorbereiding op het werken aan flenzen)
        • Uitvoering (werkhouding, gebruik apparatuur en gereedschap en meetmiddelen, demonteren, flenzen openen, pakkingen verwisselen, reinigen, uitlijnen, aanspannen)
        • Afronding (afronden en controleren)

Flensmonteur certificaat halen

Wanneer je de flensmonteur cursus met een voldoende afrondt, krijg je na afloop het flensmonteur certificaat en een pasje ter grootte van een creditcard. Daarnaast wordt je flensmonteur certificaat opgenomen in het diploma register. Het certificaat is 5 jaar geldig. Hierna dien je een herhalingsopleiding te volgen. Dit duurt 1 dag inclusief het examen. Anders duurt de flensmonteur cursus 3 dagdelen, exclusief examen.

Doel van de flensmonteur cursus

Het doel van de flensmonteur cursus is om op een veilige en verantwoorde manier flensverbindingen te openen en sluiten met een gespecialiseerd aanhaalmoment. Daarnaast ben je bekend met de eventuele risico’s die deze werkzaamheden met zich mee kunnen brengen en weet je hoe je deze tot een minimum kan beperken.

Aanmelden?

Flensmonteur certificaat nodig? Volg de flensmonteur cursus bij Kap Opleidingen, de expert op het gebied van veiligheid en opleidingen.

Na de flensmonteur cursus beschikt u over de vaardigheden die u  nodig heeft bij het werken aan lage- en hoge druk flensverbindingen.

‘Werken aan Flensverbindingen volgens Protocol’ (WFPr) is bedoeld voor medewerkers in de (petrochemische)industrie die verantwoordelijk zijn voor het openen en sluiten van flensverbindingen.

Heeft u vragen over een flensmonteur cursus bij ons? Laat het ons weten!